744. Ciasto z wiśniami i białą czekoladą
Ponoć angażowanie dzieci we wszelkiego rodzaju prace kuchenne jest świetną metodą na wspólne spędzanie czasu i zapoznanie dziecka z różnymi smakami. Ponoć. Sama też tak kiedyś twierdziłam. Było tak do momentu gdy przyszło mi wydrylować ok. kilograma wiśni na ciasto. Pomoc Luśki wydatnie pokazała mi, że złoszczenie się na rozsypaną mąkę to pikuś. Krwawe ślady z soku wiśniowego w całym domu to dopiero jest coś imponującego. I to jeszcze na pół godziny przed niespodziewaną wizytą przyszłej-niedoszłej teściowej. Gdyby jeszcze ciasto zdążyło się ściąć i zgęstnieć do tego czasu, ale nie. Nawet ciasto nie było w stanie zatrzeć piorunującego wrażenia jakie udało nam się zrobić na babci. Kawa już nie jest potrzebna, do tego pysznego ciasta z wiśniami i białą czekoladą wystarczą emocje zapewnione przy drylowaniu.
CIASTO Z WIŚNIAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ:
(proporcje przewidziane są na blaszkę o wymiarach ok. 25x35cm)
2xBISZKOPT:
-2x 3 jajka
-2x 3 łyżki mąki pszennej
-2x3 łyżki cukru
KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ:
-200g białej czekolady
-chlust esencji waniliowej ewentualnie cukier z prawdziwą wanilią
-300ml śmietanki 36%
-2 łyżeczki żelatyny
FRUŻELINA WIŚNIOWA:
-ok. 1 kg wiśni (ewentualnie ok. 600g wiśni wydrylowanych)
-2 łyżeczki cynamonu
-łyżka mąki ziemniaczanej
-2-3 łyżki cukru
-ewentualnie wiórki kokosowe lub płatki migdałowe do dekoracji
1. przygotować po kolei 2 biszkopty. Białka oddzielić od żółtek. Ubić z nich sztywną pianę, nie przerywając ubijania dodawać stopniowo cukier, następnie żółtka, a na końcu przesianą mąkę. Wymieszane ciasto wylać do przygotowanej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i lekko wyrównać wierzch. Tak przygotowany biszkopt wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st, na około 10-15 minut, aż się lekko zarumieni. Po upieczeniu wyjąć do przestygnięcia i upiec drugi biszkopt według tej samej receptury.
2. Wiśnie wydrylować. Wsypać je rondelka o grubym dnie, dodać do niego jeszcze cukier i cynamon i wstawić na mały ogień . Gdy wiśnie mocno puszczą już sok, a cukier całkowicie się rozpuści, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i zamieszać całość rózgą żeby nie powstały grudki. Podgrzewać jeszcze chwilę aż całość zgęstnieje.
3. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić na chwilę do przestygnięcia. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody do napęcznienia, a następnie wlać 2 łyżki wrzątku i dokladnie ją wymieszać do rozpuszczenia. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Dodać do niej wanilię i białą czekoladę oraz żelatynę. Całość dobrze wymieszać i odstawić na 20 minut do lodówki.
4. Jeden z biszkoptów posmarować połową frużeliny wiśniowej. Na to wyłożyć połowę masy z białą czekoladą. Przykryć drugim biszkoptem, rozsmarować na nim resztę wiśni, a na wierzchu resztę kremu. Wierzch można oprószyć równomiernie wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin, żeby się dobrze schłodziło.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz