×

743. Tarta z pomidorami i ricottą


Znalazłam jeden argument, który zazwyczaj przekonuje moje Pisklę do zjedzenia warzyw w formie placuszków, tarty, albo innych wynalazków, których normalnie by nie tknęła. Przymiotnik "pizzowaty" określający dane danie otwiera od razu paszczę i umysł na nowe doznania. Pizzowate były już wytrawne pankejki, były już też pizzowate kuleczki z kaszy jaglanej z warzywami, o bułeczkach nie wspominając.
A teraz przyszedł czas na pizzowatą tartę. Tarta jest przepyszna. Farsz z ricotty i parmezanu, kruche ciasto z ziołami i dodatek pieczonych pomidorów zachęcają żeby sięgnąć po kolejny kawałek. Niestety zanim zdążyłam ponamawiać Pisklaka żeby sięgnęła po warzywa w takiej formie wpadł konkubent i wszystko zjadł. Cóż, następnym razem muszę zrobić większą tartę.


TARTA Z POMIDORAMI I RICOTTĄ:

KRUCHE CIASTO Z PARMEZANEM:
-3/4 szklanki mąki pszennej
-3 łyżki startego parmezanu
-50g zimnego masła
-żółtko
-pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu cayenne
-łyżeczka suszonego oregano

FARSZ Z RICOTTY:
-250g sera ricotta
-2 łyżki startego parmezanu
-łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
-trochę świeżo startej gałki muszkatołowej
-garść świeżej bazylii
-1 jajko+białko

-2 garści małych pomidorków
-dodatkowo świeża bazylia do dekoracji, oliwa i trochę tartego parmezanu

1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Jeśli będzie trochę za suche można dodać łyżeczkę zimnej wody. Tak przygotowanym ciastem wylepić spód i brzegi przygotowanej foremki na ciasto (ja używałam prostokątną blaszkę do tarty o wymiarach 30x15cm). Foremkę z ciastem wstawić do lodówki na godzinę. Gdy ciasto będzie już dobrze schłodzone wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 180st, na około 10-15 minut, aż się lekko zarumieni.

2. Gdy kruchy spód tarty będzie się piekł przygotować farsz z ricotty i parmezanu. Oba sery wymieszać ze sobą dobrze. Dodać przyprawy i posiekaną bazylię. Dodać jajko i białko całość dobrze wymieszać. Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na połówki.

3. Na podpieczony spód wyłożyć farsz z ricotty i parmezanu. Wyrównać wierzch i rozłożyć na nim równomiernie połówki pomidorków, przecięciem do spodu. Tartę z pomidorami wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st, na około 20-25 minut, aż farsz się zetnie a wierzch się lekko zarumieni.
Gdy tarta będzie jeszcze ciepła można skropić ją lekko oliwą, posypać parmezanem i posiekaną świeżą bazylią. Jest pyszna na ciepło i na zimno.


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger