×

742. Tarta z owocami letnimi


Lato to taki moment, że nawet krótki wyjazd na działkę kończy się przywiezieniem całego bagażnika różnych dóbr i pyszności. I wszystko byłoby cudnie gdyby nie to, że ja niektórych owoców to jakoś tak prosto z krzaka nie lubię jeść. Być może nie przystoi to komuś, kto chodzi za własnym dzieckiem i zmusza do spróbowania wszystkiego co się da. No kurcze, tyle lat już robię podejście a jednak porzeczki czerwone i czarne uwielbiam w ciastach, a na surowo mi całkiem nie idą. Tak samo wykręca mnie na wszystkie strony przy każdym kęsie wiśni. Ale za to ciasto wiśniowe albo dżemik wiśniowy to bym mogła kilogramami wciągać.
Tym razem też lodówkę wypełnioną miałam owocami z działki. Trochę ostatnich truskawek, które trzeba było szybko zjeść, a już wychodziły uszami. Trochę malin, które zostały po śniadaniu, garść porzeczek, kilka agrestowych kulek no i czereśnie. Same dobra. Przerobione zostały na pyszną kruchą tartę ze śmietanowo-miodowym kremem i przykryte kruszonką. Taki deser to kwintesencja wakacji.

TARTA Z OWOCAMI LETNIMI:

KRUCHE  CIASTO:
-szklanka mąki pszennej
-1/3 szklanki cukru
-1 żółtko
-50g zimnego masła
-szczypta soli
-łyżeczka mleka

KREM ŚMIETANOWO-MIODOWY:
-szklanka śmietanki 36%
-2 łyżki miodu
-szczypta cynamonu
-1 jajko+białko
-łyżka mąki ziemniaczanej
-2 szklanki ulubionych letnich owoców (u mnie to był miks-truskawki, maliny, czerwone porzeczki, agrest i czereśnie)

1. Ze wszystkich podanych składników zagnieść szybko ciasto. Podzielić je na 2 części w proporcji 3/4 i 1/4. Mniejszą część włożyć do lodówki. Większą częścią ciasta wylepić przygotowaną foremkę do tarty (moja miała średnicę 22cm). Ciasto przykryć arkuszem papieru do pieczenia i obciążyć suchym grochem*. Tak przygotowany kruchy spód do tarty włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180st,na około 15 minut aż się nieco zarumieni.

2. W trakcie pieczenia ciasta ubić schłodzoną śmietankę na sztywno. Dodać do niej miód i cynamon, jajko z białkiem oraz mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie wymieszać.

3. Na podpieczony spód wyłożyć i rozłożyć równomiernie wszystkie owoce. Zalać je kremem śmietanowo-miodowym i lekko go wyrównać. Wierzch posypać równomiernie pozostałym ciastem, fragmenty ciasta można zbić w większe grudki kruszonki. Tak przygotowaną tartę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st, na około 25-30 minut.

Po upieczeniu tartę z owocami można oprószyć cukrem pudrem. Najlepiej kroić dopiero po całkowitym ostygnięciu.

*można nie obciążać ciasta suchym grochem, ale wtedy trzeba je najpierw dobrze schłodzić w lodówce. Ja używam ceramicznej foremki i nie chcę jej schładzać a później szybko wstawiać do nagrzanego piekarnika żeby nie pękła.

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Wygląda prosto i smacznie. Będę dziś testować, bo tyle mam tych owoców w ogrodzie, że już powoli brakuje mi pomysłów. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest bardzo prosta do zrobienia. Do tego to jest takie połączenie smaków, że wszystkim posmakuje :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger