740. Prosty makaron z zielonym groszkiem i boczkiem
MAKARON Z ZIELONYM GROSZKIEM I BOCZKIEM:
-ok. 400g ulubionego makaronu (u nas był penne)
-ok. 200g boczku (w wersji nieco chudszej weźcie np. szynkę)
-ok. 100g zielonego groszku
-200ml śmietanki 36%
-2 łyżki startego parmezanu
-gałka muszkatołowa, natka pietruszki
1. Boczek kroimy w niewielką kostkę. Podsmażamy na suchej patelni, aż zacznie się lekko rumienić i nieco tłuszczu się wytopi (jeśli chcemy użyć nieco lżejszą szynkę to trzeba dodać jednak chlust oliwy na patelnię). Do podsmażonego boczku dodajemy zielony groszek oraz śmietankę. Całość doprawiamy świeżo utartą gałką muszkatołową.
2. W międzyczasie trzeba ugotować al dente makaron w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić makaron gdy będzie jeszcze lekko twardawy. Odlać również ok. 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu i dodać go do sosu.
3. makaron wymieszać dokładnie z sosem śmietanowym. Dodać starty parmezan i ewentualnie posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać i podawać jeszcze cieple.
SMACZNEGO!
Proste dania są najlepsze!
OdpowiedzUsuńteż tak uważam. Minimum składników i maksimum smaku :)
Usuń