×

739. Tarta z truskawkami

crostata z truskawkami di fragola
Czuję, że ostatnio tak nieco monotematycznie się dzieje w mojej kuchni. Co się nie zabiorę za gotowanie i pieczenie to wychodzi mi tarta z truskawkami. Ostatnio była już tarta z przepysznym musem truskawkowym, tym razem wyszła bardzo prosta tarta z truskawkami w wersji pieczonej. Co prawda rzadko bawię się w układanie paseczków z ciasta (co zresztą widać na załączonym obrazku-zazwyczaj idę w kierunku kruszonki), ale tym razem ta kratka dodaje tylko uroku.
Taka tarta idealnie nadaje się na słodkie śniadanie we włoskim stylu. Tylko filiżankę cappuccino do niej dodać i można celebrować dolce vita na balkonie.

TARTA Z TRUSKAWKAMI:

CIASTO:

-szklanka mąki pszennej

-1/3 szklanki cukru

-żółtko

-ok. 100g zimnego masła

-szczypta soli

-2 łyżeczki mleka


NADZIENIE TRUSKAWKOWE:

-ok.400g truskawek

-sok i skórka z połówki cytryny

-3 łyżki cukru

-ewentualnie 1 łyżka mąki ziemniaczanej


-dodatkowo jedno rozmącone jajko


1. Z wszystkich podanych składników zagnieść szybko ciasto. Powinno być w miarę elastyczne i nie kleić się zanadto do rąk. Zawinąć je w folię spożywczą i na co najmniej godzinę włożyć do lodówki.

2. Truskawki odszypułkować i jeśli są duże przekroić na połówki. Wsypać je do rondelka i podgrzewać na małym ogniu. Dodać cukier i sok oraz skórkę z cytryny. Wszystko razem zamieszać i podgrzewać do czasu aż cukier się całkowicie rozpuści, a truskawki puszczą sok i nieco zmiękną.. Truskawki gotować na małym ogniu ok. 20-30 minut.

3.Schłodzone kruche ciasto na 2 części-3/4 i 1/4. Większą część rozwałkować na grubość ok. 0,5cm i wyłożyć nią przygotowaną foremkę do tarty (ja używałam takiej o średnicy ok. 23cm). Pozostałą część ciasta rozwałkować cienko i wykroić cienkie (ok. 1cm) paski do dekoracji.

4. Truskawki wylać do przygotowanej i obłożonej ciastem foremki. Na wierzchu ułożyć dekoracyjną kratkę z przygotowanych pasków ciasta. Posmarować tę kratkę rozmąconym jajkiem. Tartę truskawkową wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st na około 40 minut. Zostawić ją  w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.

*najlepiej zostawić tartę do ostygnięcia na kilka/kilkanaście godzin, żeby truskawki nie puszczały soku, chociaż wiem że trudno będzie się powstrzymać od podjadania. Jeśli zależy wam na czasie podczas gotowania truskawek możecie dodać do nich łyżkę mąki ziemniaczanej, wtedy szybciej zetnie owoce i nie będą puszczały soku. Ale warto trenować cierpliwość i poczekać trochę na swoją tartę, tym bardziej że przy okazji pięknie pachnie w całym domu.


SMACZNEGO!


crostata z truskawkami di fragole
crostata z truskawkami do fragole




2 komentarze:

  1. Przepysznie wygląda ta tarta! Ja zrobiłam wczoraj ciasto drożdżowe, ale średnio mi wyszło :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj, a dlaczego sądzisz że Ci drożdżowe nie wyszło? ja uwielbiam zagniatać drożdżowe, tylko szczerze mówiąc przy tych aktualnych upałach idę w szybkie do przygotowania tarty, bo mi się nie chce stać w kuchni.

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger