735. Spaghetti z pesto z cukinii
Im dłużej jesteśmy zamknięci w domach, tym bardziej tęskni mi się za możliwością swobodnego podróżowania. Izolacja wszystkim nam nieco wychodzi już bokiem. Co prawda od czasu do czasu pakujemy cały mandżur, służbowe gadżety i dużo zabawek i wynosimy się na wieś, ale mimo mojego sentymentu do Lubelszczyzny to nadal nie jest to samo co ekscytacja przy starcie samolotu. Lucy jęczy coraz głośniej o wycieczki. Ja kupuję coraz więcej książek, których akcja rozgrywa się we Włoszech. A to zdecydowanie nie ułatwia grzecznego siedzenia w domu.
Jednym słowem, gdy tylko ruszy komunikacja międzynarodowa, chyba jako pierwsze zameldujemy się na lotnisku.
Naszej różowej walizki, Lucy profilaktycznie nie daje schować na szafę. W końcu nie wiadomo kiedy będzie nagłe hasło do pakowania.
Póki co pozostają nam jedynie podróże palcem po mapie i do kuchni. A w kuchni coraz częściej goszczą makarony i desery, za którymi tęsknimy. Tym razem z tej tęsknoty za normalnością ukręciłam pesto z cukinii. Ze spaghetti takie pesto tworzy idealny obiad. Na tyle idealny, że nawet Pisklak nie zauważa, że właśnie zjada zielone warzywo :)
-2 średnie cukinie
-3-4 łyżki oliwy
-ok. 100g pestek dyni
-ok. 30-50g startego parmezanu
-sól, pieprz
-ok. 200g makaronu spaghetii
-trochę parmezanu do podania dania
-kilka listków świeżej bazylii
1. Cukinie umyć i pokroić w paski. Na mocno rozgrzanej, suchej patelni grillowej, piec ją po kilka minut z każdej strony. W międzyczasie pestki dyni uprażyć na suchej patelni.
2. Do kielicha blendera wrzucić starty parmezan, uprażone pestki dyni oraz zgrillowaną cukinię. Dolać oliwę oraz dodać sól i pieprz. Wszytko razem zmiksować na w miarę gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta można dolać trochę zimnej wody.
3. Makaron ugotować w dużej ilości mocno osolonej wody. Gdy będzie już al dente odlać większość wody (powinno zostać ok. 2-3 łyżki wody z gotowania). Dodać do makaronu pesto z cukinii i całość dokładnie wymieszać, żeby sos pokrył wszystkie nitki. Każdą porcję pasty posypać startym parmezanem i dodać kilka listków świeżej bazylii.
BUON APPETITO!
Jednym słowem, gdy tylko ruszy komunikacja międzynarodowa, chyba jako pierwsze zameldujemy się na lotnisku.
Naszej różowej walizki, Lucy profilaktycznie nie daje schować na szafę. W końcu nie wiadomo kiedy będzie nagłe hasło do pakowania.
Póki co pozostają nam jedynie podróże palcem po mapie i do kuchni. A w kuchni coraz częściej goszczą makarony i desery, za którymi tęsknimy. Tym razem z tej tęsknoty za normalnością ukręciłam pesto z cukinii. Ze spaghetti takie pesto tworzy idealny obiad. Na tyle idealny, że nawet Pisklak nie zauważa, że właśnie zjada zielone warzywo :)
SPAGHETTI Z PESTO Z CUKINII
PESTO Z CUKINII:-2 średnie cukinie
-3-4 łyżki oliwy
-ok. 100g pestek dyni
-ok. 30-50g startego parmezanu
-sól, pieprz
-ok. 200g makaronu spaghetii
-trochę parmezanu do podania dania
-kilka listków świeżej bazylii
1. Cukinie umyć i pokroić w paski. Na mocno rozgrzanej, suchej patelni grillowej, piec ją po kilka minut z każdej strony. W międzyczasie pestki dyni uprażyć na suchej patelni.
2. Do kielicha blendera wrzucić starty parmezan, uprażone pestki dyni oraz zgrillowaną cukinię. Dolać oliwę oraz dodać sól i pieprz. Wszytko razem zmiksować na w miarę gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta można dolać trochę zimnej wody.
3. Makaron ugotować w dużej ilości mocno osolonej wody. Gdy będzie już al dente odlać większość wody (powinno zostać ok. 2-3 łyżki wody z gotowania). Dodać do makaronu pesto z cukinii i całość dokładnie wymieszać, żeby sos pokrył wszystkie nitki. Każdą porcję pasty posypać startym parmezanem i dodać kilka listków świeżej bazylii.
BUON APPETITO!
Pesto i spaghetti to idealny przepis na obiad!
OdpowiedzUsuń