711. Zapiekanka makaronowa z pieczarkami
To już jest ten czas w roku kiedy z szafy wyciągam grube swetry i wełniane majty z golfem. Ponownie wyciągnęłam swój zestaw do szydełkowania i nadrabiam zaległości w serialach. Jednym słowem jest też czas żeby w kuchni przygotowywać same rozgrzewające brzuszek pyszności. Póki co nie muszę też myśleć o sezonie bikini, bo ten szczęśliwie zakończony i po dobrej woli nie odwinę się z kocyka. Mogę więc dolać sobie podwójną porcję sosu beszamelowego i wśród wichury i zawiei rozkoszować się maślanym smakiem. Na takie właśnie momenty polecam zapiekankę makaronową z pieczarkami. To jedno z takich dań, które jest nie dość że rozgrzeje dom przy pieczeniu to jeszcze rozgrzeje zmarźluchy, które zbyt długo czekały na autobus na przystanku.
-ok. 600g pieczarek
-1 duża cebula
-pęczek natki pietruszki
-2 łyżki masła
-3-4 łyżki startego parmezanu
-sól, pieprz, wędzona słodka papryka
-sos beszamelowy (ok. 50g masła +2 łyżki mąki pszennej+1,5 szklanki mleka+sól, pieprz,gałka muszkatołowa)
1. Zrobić sos beszamelowy. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i zasmażyć aż do uzyskania złotego koloru. Następnie dolewać powoli mleko intensywnie mieszając i rozprowadzić sos do uzyskania gładkiej konsystencji, bez żadnych grudek. Doprawić solą, pieprzem, gałką i podgrzewać jeszcze 1 do 2 min ciągle mieszając, by sos się nie przypalił. Jeśli będzie zbyt gęsty dolać jeszcze trochę mleka, wymieszać i zestawić z ognia.
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z PIECZARKAMI:
-ok. 400g ulubionego makaronu (ja używałam penne)-ok. 600g pieczarek
-1 duża cebula
-pęczek natki pietruszki
-2 łyżki masła
-3-4 łyżki startego parmezanu
-sól, pieprz, wędzona słodka papryka
-sos beszamelowy (ok. 50g masła +2 łyżki mąki pszennej+1,5 szklanki mleka+sól, pieprz,gałka muszkatołowa)
1. Zrobić sos beszamelowy. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i zasmażyć aż do uzyskania złotego koloru. Następnie dolewać powoli mleko intensywnie mieszając i rozprowadzić sos do uzyskania gładkiej konsystencji, bez żadnych grudek. Doprawić solą, pieprzem, gałką i podgrzewać jeszcze 1 do 2 min ciągle mieszając, by sos się nie przypalił. Jeśli będzie zbyt gęsty dolać jeszcze trochę mleka, wymieszać i zestawić z ognia.
2. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu, w dużej ilości osolonej wody. Powinien być lekko twardy.
3. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Na patelni roztopić masło i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulkę. Dodać do niej plasterki pieczarek, zamieszać całość, doprawić sporą ilością soli, pieprzu i papryki i przykryć całość. Mieszać od czasu do czasu aż pieczarki lekko zmiękną, nie odparowywać soku które puszczą. Zestawić je z ognia i dodać posiekaną natkę pietruszki.
4. Pieczarki wymieszać dokładnie z ugotowanym makaronem. Wyłożyć składniki zapiekanki do naczynia żaroodpornego. Wyrównać w miarę wierzch, posypać startym parmezanem i polać całość równomiernie sosem beszamelowym. Tak przygotowaną zapiekankę makaronową wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170st, na około 15-20 minut, aż wierzch się nieco zarumieni. Najlepiej smakuje na ciepło.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz