709. Sałatka makaronowa z rzodkiewkami i ogórkiem
Jestem maniaczką słoikową. W słoiki, pudełka i termosiki pakuję codziennie coś dobrego do jedzenia w pracy. Co więcej mam nawet specjalną szufladkę w szafce na wypadek ataku głodu. Nic to, że głód mi raczej nie grozi a co najwyżej skrzywienie kręgosłupa od targania ciężkiej torby. A w tej torbie są same dziwy. Ostatnio zapakowałam sobie (i konkubentowi też żeby głodny nie chodził) chrupiącą, bardzo orzeźwiającą sałatkę makaronową z rzodkiewkami i ogórkiem. Chrupcie na zdrowie, póki jeszcze nie przyjdzie czas na ciężkie rozgrzewające dania.
SAŁATKA MAKARONOWA Z RZODKIEWKAMI I OGÓRKIEM:
-ok. 200g drobnego makaronu-pęczek rzodkiewek
-duży ogórek
-pęczek koperku
-garść czarnych oliwek
-łyżka musztardy Dijon, łyżka jogurtu greckiego, oliwa, sól, pieprz
1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Powinien być lekko twardawy, czyli al dente. Gotowy makaron należy ostudzić.
2. Rzodkiewki, ogórek i koperek umyć i opłukać. Posiekać wszystko w miarę drobno. Oliwki pokroić w plasterki. Warzywa wymieszać dobrze z makaronem. Całość polać sosem z dobrze wymieszanej musztardy, jogurtu, oliwy, soli i pieprzu. Tak przygotowaną sałatkę wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, żeby smaki się przegryzły.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz