704. Tarta z botwinką, szpiankiem i parmezanem
Botwinkę i w ogóle buraki w różnych postaciach kocham całą moim łakomym serduszkiem. Szpinak i parmezan zawsze czają się gdzieś w lodówce w pełnej gotowości bojowej do urozmaicenia dania, które właśnie szykuję. A taka tarta z botwinką, szpinakiem i parmezanem, czyli połączenie wszystkich cudowności w jednym, poręcznym daniu to już w ogóle mistrzostwo świata. Zabierzcie taką tartę na biwak, piknik, albo nawet na ławkę stojącą pod drzewem przy firmie. Zawsze twierdziłam, że dobre jedzenie wprawia w dobry humor.
TARTA Z BOTWINKĄ, SZPINAKIEM I PARMEZANEM:
CIASTO:
-szklanka mąki pszennej
-1 żółtko
-ok. 100g zimnego masła
-łyżeczka czarnuszki
-pół łyżeczki soli
FARSZ:
-pęczek botwinki (ok.150-200g)
-garść liści świeżego szpinaku
-2-3 łyżki startego parmezanu
-opakowanie (300ml) jogurtu greckiego
-duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
-szczypta soli i pieprzu
-1 białko +1 całe jajko
1. Wszystkie składniki na ciasto szybko ze sobą wymieszać. Powstałym ciastem wylepić spód i brzegi foremki do tarty (używałam takiej o średnicy ok. 24cm). Tak przygotowaną foremkę wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Schłodzone kruche ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st, na 10-15 minut, aż lekko się zarumieni.
2. W czasie pieczenia się kruchego spodu przygotować farsz. Botwinkę (razem z buraczkami) dobrze umyć i w miarę drobno posiekać. Szpinak również posiekać i wymieszać z botwinką. Jogurt grecki wymieszać z parmezanem, gałką muszkatołową i przyprawami. Spróbować i ewentualnie doprawić. Do masy serowej dodać jajko i białko i dokładnie wymieszać.
3. Na podpieczonym kruchym spodzie rozłożyć równomiernie posiekane warzywa. Całość zalać masą z parmezanem. Lekko wygładzić wierzch i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170st, na około 35-40 minut, aż masa serowa zgęstnieje. Po ostygnięciu tarta będzie gotowa.
SMACZNEGO!
Bardzo lubię Pani blog i inspiracje mimo iż nie są wegańskie ale zawsze z przyjemnością tutaj zagladam ;)
OdpowiedzUsuńpo pierwsze to nie trzeba mi paniować...Kasia jestem :)
Usuńa po drugie bardzo mi miło. Weganką co prawda nie jestem, ale coraz więcej jest przepisów wegetariańskich, które już łatwiej przerobić jak ktoś ma trochę doświadczenia.
Tarta rewelacyjna.
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam buraki,botwinkę i nie przepadam za mięsem, chociaż jeszcze je jadam.
Szpinak jak najbardziej za!
Można tu znaleźc wiele pysznych i wartościowych dań.
Pozdrawiam!
Irena-Hooltaye w podróży
dziękuję bardzo, aż się zaczerwieniłam po same uszy :)
UsuńKiedyś robiłam pyszną tartę z botwinką, dzięki za przypomnienie muszę to powtórzyć :)
OdpowiedzUsuńooo, pamiętasz co dodawałaś? u nas buraki idą w ilościach hurtowych i wszelkie pomysły zawsze są mile widziane :)
UsuńNie wpadłabym na takie wykorzystanie botwinki. Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńw kwestiach buraczanych polecam się na przyszłość :) co jakiś czas coś nowego z tych warzyw tu dorzucam.
UsuńUwielbiam wytrawne wypieki, a parmezan w połączeniu z botwinką i szpinakiem smakuje cudownie <3
OdpowiedzUsuńumówmy się...parmezan to prawie zawsze jest dobry pomysł :)
UsuńBardzo lubię takie połączenie smaków :) a co byś zaproponowała zamiast parmezanu?
OdpowiedzUsuńale też z serów? może wędzony twaróg, albo dobrą fetę/ser owczy, z jakimś serem pleśniowym też byłoby pysznie.
UsuńDzięki za inspiracje :)
OdpowiedzUsuńpolecam się na przyszłość :)
UsuńCudownie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje :) musimy spróbować
OdpowiedzUsuńpolecam bardzo, u nas ta tarta to ostatnio hit i robiłam już kilka razy :)
Usuń