703. Fava, grecka pasta z grochu
Pastę z grochu fava, nieco podobną do hummusu, ukręciłam sobie na śniadanie z lekkiej tęsknoty za słońcem, wakacjami i wypoczynkiem. Do prawdziwych słonecznych podróży jeszcze chwilę trzeba będzie poczekać. W końcu ciężko pierwszego dnia nowej pracy przedstawiać cały zestaw wniosków urlopowych. Tak więc póki co przepyszny groch na talerzu rozjaśnia poranek.
FAVA, GRECKA PASTA Z GROCHU:
-ok. 250g białego grochu (ewentualnie 1-2 puszki)
-1 średniej wielkości cebula
-1 ząbek czosnku
-oliwa
-ocet winny
-sok z połówki cytryny
-sól, pieprz
1. Groch namoczyć przez całą noc w wodzie, a potem w lekko osolonej wodzie gotować do miękkości. Ewentualnie wykazać się lenistwem wysokiej klasy jak ja i po prostu odsączyć go z puszki.
2. Cebulę posiekać drobno i zeszklić na niewielkiej ilości oliwy. Na patelnię z cebulą dodać zgnieciony i posiekany ząbek czosnku.
3. Zmiksować razem groch, cebulę z czosnkiem, łyżkę oliwy, przyprawy, sok z cytryny i odrobinę octu winnego. Miksować aż do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji.
Pasta fava przepyszna jest jako dodatek do pieczywa lub warzyw.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz