700. Migdałowe muffiny z truskawkami
Wakacje są od tego, żeby mieć labę i pofolgować sobie w niektórych sprawach. Muffiny migdałowe z truskawkami to też taki wakacyjny pomysł na śniadanie. Na zdrowe owsianki i nudne kanapki o poranku przyjdzie czas jesienią. Teraz razem z Pisklakiem poranki zaczynamy od zimnej kawy (tak Pisklak też lubi frappe-tyle że kawy zbożowej) i ciasteczka z truskawkami. I tak właśnie trzeba żyć i celebrować czas wolny.
MIGDAŁOWE MUFFINY Z TRUSKAWKAMI:
-garść świeżych truskawek
-2 jajka
-pół szklanki maślanki
-pół kostki masła
-ok. 120g płatków migdałów
-ok. 100g mąki pszennej
-łyżeczka sody oczyszczonej
-szczypta soli
-4-5 łyżek ksylitolu/erytrolu/cukru
-skórka otarta z jednej pomarańczy
1. Masło rozpuścić i ostudzić. Migdały zmielić na drobną mączkę.
2. Jajka roztrzepać z maślanką i ostudzonym masłem. W drugiej misce wymieszać zmielone migdały,mąkę, ksylitol, sodę oczyszczoną, sól i skórkę z pomarańczy. Na koniec wymieszać zawartość obu misek ze sobą. Nie mieszać zbyt długo, tylko tyle żeby wszystko było mokre, mogą zostać grudki.
3. Do przygotowanych papilotek nałożyć ciasto do 2/3 ich wysokości. Do każdej migdałowej muffiny nałożyć 2-3 truskawki, jeśli są duże można przekroić je na połówki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170st, przez około 15 minut, aż się lekko zarumienią.
Gdy muffiny migdałowe nieco ostygną są gotowe do zjedzenia.
SMACZNEGO!
Muffiny! Truskawki!! Czy można chcieć do szczęścia czegoś więcej??? Może pysznej kawki do tego 😘 jak dla mnie strzał w 10 😍
OdpowiedzUsuńja proponuję do tego zimną kawę frappe...taki mam pomysł na wakacyjny deser :)
UsuńMmmm, ale pysznie wyglądają te muffiny! Koniecznie muszę je spróbować :)
OdpowiedzUsuń