697. Wegańskie placuszki bananowe z rabarbarem
Maj to dla nas miesiąc podróży. Więcej nas nie ma w domu niż w nim jesteśmy. Po majówce na działce dziadka, teraz rozpieszczamy podniebienia kolejnymi porcjami pierników w Toruniu, a już zaraz będziemy pakować się na wyprawę do Budapesztu.W międzyczasie wpadliśmy do domu urządzić kinder party Pisklaka. Jednym słowem dzieje się. Lubię budzić się w nowych miejscach, ale przez te kilka chwil w domu nie wyrabiam się na zakrętach ładując 5 z rządu pralkę. I czasem załamuję ręce zaglądając do lodówki w domu. Zazwyczaj staramy się ją przed wyjazdem opróżnić, albo co się da zapakować na wyjazd lub też przewieźć do rodziców. Czasem jednak znajdzie się zapomniany banan, który już dojrzał do tego żeby stać się puree pod wpływem tylko spojrzenia. W zakamarkach szuflady za to odnalazło się kilka porzuconych łodyg rabarbaru, które wcześniej z pełnym poświęceniem na działce zrywałam. Za mało, żeby z nich zrobić ciasto, zbyt przechodzone żeby myśleć nawet o zamrożeniu na później. Z takich zapomnianych skarbów można zrobić pyszne śniadanie, idealne składniki do zrobienia wegańskich placuszków bananowych z rabarbarem. Po takim śniadaniu Pisklaczek ma więcej więcej chęci, żeby w miarę grzecznie usiedzieć w miejscu podczas kolejnej podróży, a ja mam siły do piętnastego w ciągu miesiąca przepakowania walizki.
WEGAŃSKIE PLACUSZKI BANANOWE Z RABARBAREM:
-1 bardzo dojrzały banan
-3-4 łodygi rabarbaru
-ok. 3/4 szklanki mąki
-ok. 1/2 szklanki ksylitolu/cukru
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-szczypta soli i duża szczypta cynamonu
-3 łyżki oleju rzepakowego
-szklanka mleka kokosowego ewentualnie jeśli nie jesteście weganami kefiru/maślanki
-ewentualnie trochę uprażonych płatków migdałowych do dekoracji
-masło klarowane do smażenia
1. Banana rozgnieść na miazgę za pomocą widelca. Rabarbar umyć i odkroić końcówki łodygi. Pokroić go we w miarę drobną kostkę.
2. W jednej misce wymieszać mąkę, sodę, ksylitol, cynamon i szczyptę soli. W drugiej misce wymieszać miazgę bananową z kefirem i roztopionym masłem. Na koniec zawartość obu misek wymieszać ze sobą, tylko do połączenia składników. Dodać rabarbar i jeszcze trochę zamieszać.
3. Na patelni rozgrzać trochę masła klarowanego. Nakładać łyżką niewielkie porcje ciasta. Placuszki bananowe smażyć po 2-3 minuty z obu stron, aż się ładnie zarumienią. Najpyszniejsze są jeszcze ciepłe.
SMACZNEGO!
WEGAŃSKIE PLACUSZKI BANANOWE Z RABARBAREM:
-1 bardzo dojrzały banan
-3-4 łodygi rabarbaru
-ok. 3/4 szklanki mąki
-ok. 1/2 szklanki ksylitolu/cukru
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-szczypta soli i duża szczypta cynamonu
-3 łyżki oleju rzepakowego
-szklanka mleka kokosowego ewentualnie jeśli nie jesteście weganami kefiru/maślanki
-ewentualnie trochę uprażonych płatków migdałowych do dekoracji
-masło klarowane do smażenia
1. Banana rozgnieść na miazgę za pomocą widelca. Rabarbar umyć i odkroić końcówki łodygi. Pokroić go we w miarę drobną kostkę.
2. W jednej misce wymieszać mąkę, sodę, ksylitol, cynamon i szczyptę soli. W drugiej misce wymieszać miazgę bananową z kefirem i roztopionym masłem. Na koniec zawartość obu misek wymieszać ze sobą, tylko do połączenia składników. Dodać rabarbar i jeszcze trochę zamieszać.
3. Na patelni rozgrzać trochę masła klarowanego. Nakładać łyżką niewielkie porcje ciasta. Placuszki bananowe smażyć po 2-3 minuty z obu stron, aż się ładnie zarumienią. Najpyszniejsze są jeszcze ciepłe.
SMACZNEGO!
Chętnie zjadłabym takie placki!
OdpowiedzUsuńtrzeba zatem zacząć działać, są bardzo proste do zrobienia :)
UsuńJeżeli chodzi o mnie to jest to jedna z idealnych propozycji śniadaniowych ❤️
OdpowiedzUsuń