695. Tarta z brzoskwiniami i kremem z kaszy jaglanej
Ta tarta z brzoskwiniami i kremem z kaszy jaglanej ( i jeszcze masła orzechowego) jest moją odpowiedzią na stan, w którym się obecnie znajduję. Po świętach czuję lekki przesyt serniczkiem, skądinąd bardzo pysznym, na widok śledzi nie czuję już tej ekscytacji co miesiąc temu, a myśl o jajkach faszerowanych przyprawia o niepokojący bulgot w brzuchu. Gorzej, że dziecię dostało od zająca wielką pakę ze słodyczami i w obawie o zdrowie progenitury trzeba było ją ukryć. Gorzej, że moja silna wola też się ukryła i zawartość paczki też jakoś znika w niewyjaśnionych okolicznościach. Jednym słowem, z jednej strony nadal jestem przejedzona, ale z drugiej czegoś słodkiego nigdy nie odmawiam. I dlatego właśnie postała ta tarta z brzoskwiniami i kaszą jaglaną. Kaszy jaglanej na szczęście nie czuć więc można oszukać umysł, który świruje gdy dotrze do niego wiadomość o zdrowotności deseru.
Jeśli chcecie uchronić biodra przed atakiem kalorii z paczki ze słodyczami od wujka z NRD, zapraszam do kuchni do zagniatania ciasta na tartę.
TARTA Z BRZOSKWINIAMI I KREMEM Z KASZY JAGLANEJ:
(proporcje przewidziane na foremkę o średnicy ok. 22cm)
KRUCHE CIASTO:
-1 szklanka mąki pszennej
-1/3 szklanki ksylitolu (lub cukru)
-50g zimnego masła
-1 żółtko
-szczypta soli
KREM Z KASZY JAGLANEJ I MASŁA ORZECHOWEGO:
-1/3 szklanki kaszy jaglanej
-chlust esencji waniliowej
-szczypta soli
-ok. 1,5 szklanki mleka
-4 łyżki masła orzechowego
GALARETKA BRZOSKWINIOWA:
-5-6 połówek brzoskwiń z puszki (w sezonie oczywiście wybieramy świeże)
-2 łyżeczki żelatyny (lub agaru)
-łyżeczka miodu
1. Przygotowania zacząć do zagniecenia ciasta. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i szybko zagnieść. Gotowym ciastem wylepić spód i brzegi przygotowanej foremki. Foremkę z ciastem schłodzić przez około godzinę w lodówce. Po tym czasie wstawić kruchy spód do piekarnika rozgrzanego do 180st, na około 15 minut. Upieczony kruchy spód do tarty wystudzić na kratce.
2. Kaszę jaglaną najpierw wypłukać kilkukrotnie w zimnej wodzie i ugotować ze szczyptą soli w mleku. Kasza powinna być miękka, nieco nawet rozgotowana. Jeszcze gorącą kaszę zmiksować z esencją waniliową i masłem orzechowym na gładki krem. Krem z kaszy rozsmarować na kruchym spodzie od tarty.
3. Żelatynę najpierw zalać zimną wodą, tylko żeby zakryła lekko powierzchnię. Gdy żelatyna lekko napęcznieje zalać ją ok. 40ml wrzątku. W międzyczasie zmiksować brzoskwinie z miodem. Dodać do nich rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Masę brzoskwiniową wylać na wierzch tarty i lekko wyrównać. Tartę wstawić na co najmniej godzinę do lodówki, aż masa brzoskwiniowa zastygnie.
SMACZNEGO!
Mam pytanie. A czy tak przygotowany krem jest gładki na języku? Pytam bo mam różne doświadczenia z kaszą jaglaną...
OdpowiedzUsuńTak, tylko musisz go miksować kiedy kasza jest jeszcze gorąca. Ja też średnio lubię kaszę jaglaną, a w takiej wersji jest przepyszna :)
UsuńNie lubię kaszy jaglanej ;/ Czy można użyć kaszy gryczanej?
OdpowiedzUsuńTeż nie przepadam za kaszą jaglaną, ale w tej wersji jest naprawdę pyszna. Jeśli mimo wszystko nie chcesz spróbować może lepiej użyj kaszy manny albo jęczmiennej niż gryczanej. Ma bardziej neutralny smak.
Usuń