694. Grzanki z rzodkiewkami, pesto i wędzonym twarogiem
Grzanki z rzodkiewkami, pesto i wędzonym twarogiem to kolejne po omlecie z pesto śniadanie, które powoduje wzrost zawartości nowalijek we krwi. Coś tak czuję, że w żyłach krążą mi już plasterki rzodkiewek tudzież ich listki. Wszystko dzięki temu, że pisklaczek mój ukochany bardzo lubi bawić się w ogrodnika i bardzo hojną ręką obsiała mi pół balkonu tymi warzywami. Moja malutka, dzięki niej rodzice mają zapewniony dostęp do witamin w dużych ilościach.
Zatem do grilla moi drodzy. Przypieczcie sobie zacną kanapkę, bo rzodkiewki zdecydowanie kreatywniej można wykorzystać niż tylko w twarożku.
GRZANKI Z RZODKIEWKAMI, PESTO I WĘDZONYM TWAROGIEM:
(proporcje na 1 dużą kanapkę-jeśli głodnych jest więcej to łatwo zwiększyć ilość)
-pół małej bagietki (albo innego ulubionego pieczywa)
-2-3 łyżeczki pesto, najlepiej z liści rzodkiewek (tutaj jest przepis)
-2-3 rzodkiewki
-2 plastry wędzonego twarogu
-kilka listków rzodkiewki (ewentualnie szpinaku lub rukoli)
Bagietkę przeciąć wzdłuż. Obie połówki posmarować pesto. Na dolnej części ułożyć najpierw listki rzodkiewki, potem rzodkiewki pokrojone na ćwiartki i na koniec pokruszony wędzony twaróg. Całość przykryć drugą częścią bagietki. Tak przygotowaną grzankę podgrzać w opiekaczu lub piekarniku lub na patelni grillowej z obu stron. Jeść jeszcze ciepłą.
SMACZNEGO!
Zatem do grilla moi drodzy. Przypieczcie sobie zacną kanapkę, bo rzodkiewki zdecydowanie kreatywniej można wykorzystać niż tylko w twarożku.
GRZANKI Z RZODKIEWKAMI, PESTO I WĘDZONYM TWAROGIEM:
(proporcje na 1 dużą kanapkę-jeśli głodnych jest więcej to łatwo zwiększyć ilość)
-pół małej bagietki (albo innego ulubionego pieczywa)
-2-3 łyżeczki pesto, najlepiej z liści rzodkiewek (tutaj jest przepis)
-2-3 rzodkiewki
-2 plastry wędzonego twarogu
-kilka listków rzodkiewki (ewentualnie szpinaku lub rukoli)
Bagietkę przeciąć wzdłuż. Obie połówki posmarować pesto. Na dolnej części ułożyć najpierw listki rzodkiewki, potem rzodkiewki pokrojone na ćwiartki i na koniec pokruszony wędzony twaróg. Całość przykryć drugą częścią bagietki. Tak przygotowaną grzankę podgrzać w opiekaczu lub piekarniku lub na patelni grillowej z obu stron. Jeść jeszcze ciepłą.
SMACZNEGO!
Jak na razie z liści rzodkiewek robiłam tylko sałatkę, ale jak tylko mi wykiełkują na balkonie, to spróbuję też i pesto, bo te kanapki wyglądają super! :)
OdpowiedzUsuńpesto z liści jest przepyszne, u nas to obowiązkowy punkt co roku na wiosnę. Ale sałatkę też chętnie robimy :)
UsuńA wiesz, że ja nigdy w życiu nie jadlam wędzonego twarogu? Smaczny jest?
OdpowiedzUsuńwędzony twaróg jest przepyszny, nieco słony, troszkę podobny do oscypka w smaku. Jest świetny do sałatek, do omletów czy szakszuki, na kanapki i do grzanek. Spróbuj koniecznie :)
Usuń