691. Babka orzechowa z czekoladą
Ja bym chętnie wam przy okazji tego przepisu na babkę orzechową z czekoladą, opowiedziała jakąś mądrą dykteryjkę lub historyjkę z morałem. Tyle tylko, że tuż przed świętami załatwiłam sobie kręgosłup i komputer trzymam w jakiejś kosmicznej pozycji, byle tylko nie bolało. A w łapę mam rozcharataną lekko...bo się skaleczyłam zastygłym karmelem. Także mówcie mi pierdoła.
Dykteryjki nie ma, ale za to jest przepis na przepyszną babkę orzechową z czekoladą. Idealna na święta, świetna również na co dzień. Wczoraj upiekłam, dziś jak Rejtan obroniłam sobie ostatni kawałek do kawy. Znaczy, dobra była.
Dykteryjki nie ma, ale za to jest przepis na przepyszną babkę orzechową z czekoladą. Idealna na święta, świetna również na co dzień. Wczoraj upiekłam, dziś jak Rejtan obroniłam sobie ostatni kawałek do kawy. Znaczy, dobra była.
BABKA ORZECHOWA Z CZEKOLADĄ:
-ok. 150g ulubionych orzechów (u nas to były orzechy włoskie)+ewentualnie kilka do dekoracji
-100g gorzkiej czekolady
-3 jajka
-pół kostki roztopionego masła
-3-4 łyżki jogurtu greckiego
-1 szklanka mąki pszennej
-0,5 szklanki cukru (u nas ksylitol)
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-duża szczypta soli
1. Ok. 100g orzechów zmielić na drobną mączkę. Pozostałe orzechy posiekać w miarę drobno. Połowę czekolady również posiekać w drobną kostkę.
2. W jednej misce wymieszać suche składniki (zmielone orzechy, mąkę, cukier, sodę i sól). W drugiej misce
roztrzepać jajka, jogurt (3 łyżki) i masło. Wymieszać
ze sobą zawartość obu misek. Na koniec dodać posiekane orzechy i czekoladę. Dokładnie zamieszać i przelać ciasto do
przygotowanej foremki. Wstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego do 170
st, na około 40-50 minut. Trzeba sprawdzić patyczkiem czy wnętrze jest
już suche.
3. Gdy babka będzie stygła rozpuścić pozostałą czekoladę w kąpieli w wodnej razem z łyżką jogurtu greckiego. Tak powstałą polewą czekoladową polać wierzch babki orzechowej. Na górze ewentualnie ułożyć orzechy dla dekoracji.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz