×

689. Pierogi z batatami i wędzonym twarogiem

Swojego osobistego konkubenta już nieco przyzwyczaiłam do jedzenia głównie zieleniny w różnych formach w ramach obiadu. Teraz czas wyciągnąć większy kaliber dział i przekonać tatę Lesia do zmiany nawyków żywieniowych. Najprostsza droga póki co to ukrycie warzyw, w pierogach je ukrywam. Co prawda poczciwe ruskie też są w zasadzie wegetariańskie, ale tak jak pisklakowi wprowadzam co jakiś czas nowe smaki, tak samo trzeba z rodzicami postępować. A czasem to nawet delikatniej z rodzicami trzeba, bo płochliwi jak młode źrebaki są. Smaki mają ugruntowane od dawna i przekonanie do nowości czasem jest zadaniem kosmicznie trudnym. 
Dostali więc rodzice moi umiłowani pierożki wypełnione farszem z batatów, wędzone twarogu i rozmarynu. Pyszne. 

PIEROGI Z BATATAMI I WĘDZONYM TWAROGIEM:
CIASTO NA PIEROGI:
-ok. 700-800g mąki pszennej (+dodatkowa do podsypania stolnicy)
-1,5szklanki gorącej wody
-pół szklanki oleju rzepakowego
-duża szczypta soli  

FARSZ Z BATATÓW:
-2-3 duże bataty (ok. 1kg)
-ok. 300g wędzonego twarogu
-1 duża cebula
-3-4 ząbki czosnku
-kilka gałązek rozmarynu
-kawałek ok.2cm imbiru
-sól, pieprz, czarnuszka, oliwa

1. Bataty obrać cienko ze skórki i pokroić w grube frytki. Lekko skropić je oliwą, oprószyć solą i posypać czarnuszką. Rozłożyć je równomiernie na blaszce i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st, na około 40minut, aż będą miękkie. 

2. Przygotować ciasto na pierogi. Do misy miksera lub na stolnicę wysypać większość mąki. Dolać olej, dosypać sól i zacząć wyrabiać. Powoli dolewać gorącą wodę (najlepiej użyć świeżo zagotowanej wody która 3-4 minuty stała i stygła) cały czas wyrabiając. Gdy ciasto będzie już elastyczne odstawić je na 10-15 minut, żeby ciasto odpoczęło.

3. Cebulę posiekać drobno i zeszklić na odrobinie oliwy. Dodać do niej posiekane drobno ząbki czosnku. Bataty zgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków na miazgę. Dodać do nich pokruszony twaróg, starty na tarce imbir, posiekany rozmaryn, sól, pieprz i cebulę z czosnkiem. Całość dokładnie wymieszać. 

4. Ciasto partiami rozwałkować na cienki (3-4mm) placek. Szklanką lub inną foremką wycinać krążki. Na każdy krążek nakładać odrobinę farszu, zlepić brzegi i jeśli umiemy uformować zgrabną falbankę :) Gotowe pierogi wrzucać do garnka z mocno osolonym wrzątkiem. Gdy wrzucimy trzeba delikatnie zamieszać i poczekać aż pierogi wypłyną. Gotowe pierogi wyłowić łyżką cedzakową.

SMACZNEGO


12 komentarzy:

  1. Rewelacyjny farsz i mój ulubiony przepis na ciasto pierogowe - po prostu mąka, woda, olej, sól, nie potrzeba nic więcej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. długo trwało zanim ogarnęłam jak zrobić dobre ciasto. A jak już jest ciasto to z farszami można szaleć. Próbuję po prostu zamknąć w pierogach to co nam smakuje na co dzień :)

      Usuń
  2. Takiego farszu jeszcze nie jadłyśmy ale nam teraz smaka narobiłaś :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyzwyczaiłam się do pierogów ruskich,z mięsem czy z kapustą i grzybami.
    Od dawna uwielbiam pierogi ze szpinakiem.
    Bardzo oryginalny Twój przepis na nadzienie.Bo ciasto wychodzi mi zawsze idealne,tylko woda i mąka.Wyglądają obłędnie.Farsz wypróbuję.
    Tu na Twoim blogu można utyc od patrzenia-)
    Pozdrawiam-)
    Irena-Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj mam nadzieję, że dużo kilogramów nie przybędzie. Wszak ostatnio coraz więcej wariacji warzywnych jest. Właśnie dla tradycjonalisty jednego upchnęłam warzywny farsz w pierogach :)

      Usuń
  4. Nie jestem fanką pierogów ruskich, za to tego typu wydania tradycyjnej potrawy zawsze mnie interesowały. No i wszystko co wędzone, dobre! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wędzony twaróg jest pyszny. Bardzo lubię go dodawać do przeróżnych potraw.

      Usuń
  5. Pierogi z batatmi? Wow, ale pomysł na danie ;) muszę koniecznie zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też już jakiś czas temu polubiłam bataty, co prawda ostatnio najczęściej są w formie frytek, ale w pierogach też są cudne :)

      Usuń
  6. Uwielbiam pierogi. Z batata jeszcze nie robilam, wiec mega sie ciesze ze po tym artykule mam nadzieje je zrobie :)
    http://onlinowi.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też jestem zakochana w pierogach i w możliwości napchania ich czym dusza zapragnie. Mam nadzieję, że wersja z batatami przypadnie Ci do gustu.

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger