684. Sałatka śledziowa z wędzonym twarogiem i pieczonym burakiem
Są takie potrawy, które są wybitnie pracochłonne, cierpliwość do ich zrobienia ma jedynie mama Krysia, a jak już powstaną to rzucam się na nie jak szczerbata na suchary, a potem jęczę z przejedzenia. I to jęczenie to wcale nie żadna metafora, to takie regularne trzymanie się za brzunio i wzdychanie, że już nigdy więcej, że takie obżarstwo to już ostatni raz. I jeszcze to upierdliwe zakładanie spodni na leżąco, bo inaczej się nie da się upchnąć najedzonego tyłka. Wszystko przez to, że niektóre potrawy mamy dostępne tylko raz na jakiś czas i trzeba się pospieszyć, żeby załapać się chociaż na kawałek zanim reszta łakomczuchów je pochłonie.
Święta się zbliżają. Jest szansa na najlepszego śledzia pod pierzynką na świecie. Tylko konkurencja do niego jest zawsze duża. Teoretycznie mogłabym zrobić sobie michę takiego śledzia w domu. Ale skąd wziąć te dobre chęci i cierpliwość do siekania miliarda warstw? Z cierpliwością zawsze miałam na bakier, ale za to z kreatywnością w kuchni się polubiłyśmy. Dlatego też wymieszałam kilka ulubionych składników, wmieszałam w nie śledzia i mam przekozacką sałatkę śledziową z wędzonym twarogiem i pieczonym burakiem. Taką sałatkę to ja mogę robić nie tylko od święta.
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z WĘDZONYM TWAROGIEM I PIECZONYM BURAKIEM:
-kilka filetów śledziowych z oleju (ok. 220g)
-2 buraki
-1 czerwona cebula
-ok. 150g wędzonego twarogu
-pęczek natki pietruszki
-1 jabłko
-3-4 łyżki jogurtu greckiego
-świeżo mielony pieprz, oliwa, sól
1. Buraki dokładnie wyszorować. Pokroić je na ćwiartki. Każdy kawałek buraka lekko skropić oliwą i oprószyć solą i pieprzem, a następnie zawinąć w folię aluminiową. Tak przygotowane buraki włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180st, na około 30-40 minut, aż zmiękną. Gdy będą już upieczone, wyjąć je z piekarnika, odwinąć ostrożnie z folii i ostudzić.
2. W czasie pieczenia się buraków, przygotować śledzie. Każdy filet pokroić w ok. 1-2 cm kawałki. Wymieszać je z posiekaną na drobno cebulką i jabłkiem oraz jogurtem greckim i sporą ilością pieprzu. Gdy śledź będzie już dokładnie wymieszany z resztą składników odstawić go do lodówki, żeby się przegryzł.
3. Ostudzone buraki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
4. Sałatka najlepiej wygląda gdy układa się ją warstwami, ale nawet wymieszana pysznie smakuje. Układać można naprzemiennie warstwę buraków, warstwę śledzi, następnie duża ilość posiekanej natki pietruszki i pokruszony twaróg wędzony.
SMACZNEGO!
To jest hit! Połączenie idealne jak dla mnie 😊 super propozycja na sałatkę dla gości w takiej formie słoiczka ❤️
OdpowiedzUsuńpowtórne życie słoiczków może być bardzo smaczne :)
UsuńCiekawe zestawienie, wszystkie produkty lubię, więc wspaniała propozycja na piatek.
OdpowiedzUsuńsuper, mam nadzieję że Ci posmakuje...ja właśnie robię kolejną turę w tym tygodniu :)
UsuńWyglada przepysznie, polska tradycyjna kuchnia. Wlasnie chyba nie chodzi o to, zeby na swieta robic takie potrawy ktore przygotowujemy tylko na swieta, bo sa tak czasochlonne, ale by robic sobie swieta od czasu do czasu, dogadzac sobie i przygotowywac takie staropolskie pysznosci. Pozdrawiam serdecznie Beata
OdpowiedzUsuńale z drugiej strony, gdyby niektóre potrawy jadać częściej niż na święta to by nam spowszechniały za bardzo i już nie było by magii oczekiwania na coś wyjątkowego :) ale od czasu do czasu warto zrobić sobie namiastkę świąt dla poprawy humoru :)
UsuńNie lubię śledzi,ale tak wyglądającą sałatkę to bym chyba spróbowała :).
OdpowiedzUsuńteż kiedyś nie lubiłam, a w tej wersji zjadłam sama 2 słoiki. W sumie resztką sił powstrzymałam się przed zjedzeniem reszty :)
Usuń