681. Wegetariańskie nuggetsy z panierowaych boczniaków
Zrobiłam ostatnio na obiad wegetariańskie nuggetsy z boczników i po raz kolejny dowiodłam, że jednak jestem jędzą i zołzą. Oprócz panierowanych boczniaków zrobiłam jeszcze tarte pieczone buraczki i sos czosnkowy. Zrobiłam zdjęcie i wysłałam konkubentowi z dopiskiem, że to obiad prawie jak u mamy (wiecie-zestaw obowiązkowy czyli ziemniaczki, kotlecik i surówka tylko u mnie akurat ziemniaczków brat). A potem wysłałam drugiegi sms z wyjaśnieniem, że te kotleciki to z boczniaków. No nie powiem, konkubent coś tam przebąknął po powrocie, że już mu smaka narobiłam na mięso. A potem się okazało, że jednak w smaku panierowane boczniaki nie różnią się prawie od kubełka pełnego cudów z fast foodu więc konkubent przestał już bąkać pod nosem przeróżne inwektywy.
PANIEROWANE BOCZNIAKI:
-ok. 250g boczniaków
-1 jajko
-2 szklanki płatków kukurydzianych
-sól, pieprz, wędzona papryka, kmin rzymski
-olej rzepakowy
SAŁATKA Z PIECZONYCH BURAKÓW:
-2-3 buraki
-pęczek natki pietruszki
-2 łyżki sezamu
-łyżka miodu, chlust oliwy, chlust octu balsamicznego, sól, pieprz
SOS CZOSNKOWY:
-4 łyżki jogurtu greckiego
-2-3 ząbki czosnku
-pół zielonego ogórka
-sól, pieprz
1. Boczniaki opłukać i osuszyć na ręcznikach papierowych. Pokroić je w paski w miarę podobnej wielkości. Płatki kukurydziane pokruszyć tłuczkiem do ziemniaków lub szybciej wrzucić do blendera i zmiksować na drobne kawałeczki. Wymieszać je z odrobiną soli, pieprzu, łyżeczką wędzonej papryki i kuminu. Kawałki boczników obtoczyć w roztrzepanym jajku a potem w panierce z płatków kukurydzianych. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju, po ok 2-3 minut z obu stron. Po zdjęciu z patelni odsączyć nuggetsy z boczników z tłuszczu na ręcznikach papierowych. Najlepiej smakują od razu po zrobieniu.
*Sałatkę z buraków najlepiej przygotować wcześniej. Buraki dokładnie umyć i jeśli są duże pokroić na mniejsze części. Każdy kawałek zawinąć w folię aluminiową. Ułożyć je na blaszce i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200st, na około 40 minut. Gdy już będą miękkie ostudzić je, a potem zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do buraków dodać posiekaną natkę pietruszki, uprażone na suchej patelni ziarna sezamu i miód wymieszanych z octem balsamicznym i oliwą. Całość doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać.
** Ząbki czosnku w łupinach włożyć do piekarnika razem z burakami. Ogórka dobrze wyszorować i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Dodać go do jogurtu greckiego. Upieczone ząbki czosnku wycisnąć do jogurtu. Dodać do całości sól i pieprz do smaku i dobrze wszystko wymieszać.
SMACZNEGO!
Robiłam nuggetsy z ciecierzycy, z boczniaków jeszcze nie :)
OdpowiedzUsuńZ ciecierzycy???? jacie....też takie chcę :)
UsuńNie tylko nuggetsy mi się podobają :) Z przyjemnością zjadałabym cały taki obiad, uwielbiam buraczki :)
OdpowiedzUsuńteż jestem zakochana w burakach w każdej możliwej postaci...i ubolewam na tym, że nie mogę ich jeść codziennie, bo moje dziecko ich nie znosi. Więc czasem na obiad potrzebujemy jednak czegoś innego :)
UsuńBoczniaki bardzo lubię więc sądzę, że danie by mi posmakowało :)
OdpowiedzUsuńjeśli lubisz boczniaki to na pewno Ci posmakuje. Mojemu konkubentowi posmakowało, a on za grzybami nie przepada
UsuńBoczniaki jadam sporadycznie, zwykle właśnie w formie kotletów. Faktycznie w smaku nie wiele się różnią :)
OdpowiedzUsuńświetne są w smaku, to fajna alternatywa dla tradycyjnych kotletów :)
UsuńOo, ciekawa jestem tych boczniaków :D
OdpowiedzUsuńspróbuj koniecznie, bardzo dobre są i można się nie zorientować że to wcale nie jest kurczak :)
Usuń