680. Tarta z kremem z masła orzechowego i kaszy jaglanej
Są takie momenty w życiu kiedy taka tarta z kremem z masła orzechowego i kaszy jaglanej może uratować dobry humor oraz przede wszystkim zdrowie psychiczne domowników. No naprawdę są takie momenty. Gdy na przykład kolejny raz w ciągu ostatnich kilku tygodni pisklak ląduje w domu, bo przeziębienie rozłożyło ją na łopatki. I najgorsze w tym wszystkim jest to, że moja kreatywność i cierpliwość nijak się ma do tego co prezentują Luśkowe nauczycielki w przedszkolu. Ja już się wyprztykałam ze wszystkich fajniejszych pomysłów przy poprzedniej chorobie,a tu przed nami jeszcze kilka dni w zamknięciu. I wtedy wkracza ona...wypełniona po brzegi kremem z kaszy jaglanej sprytnie zamaskowanej masłem orzechowym, z dodatkiem aromatycznej konfitury ze śliwek, z rozkosznie kruchym ciastem. Pani tarta, która mi poprawia humor swoją słodyczą przy piętnastej tego dnia kawie, a pisklaka nakarmi dobroczynną kaszą.
Zróbcie tę tartę na wieczór, rano będzie już gotowa do ratowania sytuacji.
TARTA Z KREMEM Z MASŁA ORZECHOWEGO I KASZY JAGLANEJ:
KRUCHE CIASTO:
-1 szklanka mąki pszennej
-1/4 szklanki cukru lub ksylitolu
-1 żółtko
-ok. 50g zimnego masła
-szczypta soli
KREM Z MASŁA ORZECHOWEGO I KASZY JAGLANEJ:
-ok. 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
-ok. 1 lub 1,5 szklanki mleka
-szczypta soli
-ok. 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
-4-5 łyżek masła orzechowego
-łyżka esencji waniliowej
KONFITURA ZE ŚLIWEK:
(można użyć gotowych konfitur, jeśli nie macie można szybko zrobić warstwę śliwkową)
-250-300g wydrylowanych śliwek (mrożone też mogą być)
-1 łyżeczka cynamonu
-1 łyżeczka cukru
-ewentualnie 1/4 szklanki wody
POLEWA KAKAOWA:
-1 łyżka kakao
-1 łyżka masła
-1 łyżka jogurtu naturalnego
-pół łyżki cukru lub ksylitolu
1. Jeśli nie macie gotowej konfitury zacznijcie od przygotowania śliwek. Wsypać je do rondelka razem z cukrem i cynamonem i postawić na minimalnym ogniu. Można dolać odrobinę wody, żeby zamarźnięte śliwki na początku się nie przypaliły. Całość mieszać od czasu do czasu i podgrzewać do czasu, aż śliwki rozpadną się na sos i całość nieco zgęstnieje.
2. Z wszystkich podanych składników zagnieść kruche ciasto. Wylepić nim brzegi przygotowanej foremki (ja miałam taką o średnicy ok. 23cm). Obciążyć ciasto kawałkiem papieru do pieczenia i ziarnami suchej fasoli. Tak przygotowany spód do tarty wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170st, na około 15-20 minut, aż się nieco zarumieni. Na ostatniej 5 minut najlepiej zdjąć obciążenie z fasoli z wierzchu. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia na kratkę.
3. Kaszę jaglaną wypłukać kilka razy zimną wodą. Zalać ją dużą ilością mleka i ugotować ze szczyptą soli do stanu dużej miękkości, w razie potrzeby dolać trochę mleka. Najlepiej lekko rozgotować kaszę. Gdy kasza będzie już gotowa i jeszcze gorąca zblendować ją z masłem orzechowym i esencją waniliową. Jeśli jest zbyt gęsta dolać trochę jogurtu naturalnego.
4. W małym rondelku przygotować polewę kakaową. Wsypać do niego kakao, dodać masło, cukier i jogurt naturalny. Lekko podgrzać i cały czas mieszać rózgą aż do połączenia się składników. Gdy będzie już lśniąca i gładka zdjąć polewę z ognia.
5. Kiedy wszystkie warstwy tarty są już gotowe zacząć ją składać. Na kruchy spód wyłożyć ostudzoną konfiturę ze śliwek. Na konfiturę rozłożyć krem z masła orzechowego i kaszy jaglanej i lekko go wyrównać. Wierzch tarty oblać polewą kakaową. Tak przygotowaną tartę z kremem z masła orzechowego i kaszy jaglanej wstawić na kilka godzin do lodówki.
SMACZNEGO!
Bardzo ciekawa :) Masło orzechowe mam, może się skuszę na taką tartę
OdpowiedzUsuńbardzo polecam. Masło orzechowe to podstawa :)
UsuńFaktycznie jaglana da się zjeść w takim wydaniu? :)
OdpowiedzUsuńmoje dziecko zjadło, czyli nic nie wyczuła....jednym słowem da się zjeść :)
UsuńUwielbiamy jaglana na słodko! Nie próbowaliśmy jeszcze ani z masłem orzechowym ani ze
OdpowiedzUsuńśliwkowymi konfiturami a co dopiero razem! Mmm...
ja jestem zdania, że chyba wszystko z masłem orzechowym smakuje lepiej :)
UsuńŚwietny jest ten przepis! Jutro będę cały dzień myśleć jak go zmienić na wegański. Buziaki
OdpowiedzUsuńmyślę, że dosyć łatwo będzie można go przerobić. Może kruchy spód zamiast piec zrobić z wegańskich herbatników i oleju kokosowego, albo masła orzechowego. A jaglankę ugotować na mleku roślinnym :)
UsuńBardzo fajny przepis i sama chętnie go wypróbuję!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńTakim dużym kawałkiem bym nie pogardziła �� kaszę lubię więc chętnie się zainteresuje tym przepisem �� wygląda na bardzo smaczny ��
OdpowiedzUsuńa ja mam z kaszą jaglaną nieco na pieńku, ale w tym przepisie jest niewyczuwalna i pyszna :)
Usuń