×

675. Wegetariańskie gołąbki z kaszą i grzybami

 Są takie klasyki kuchni polskiej, do których nawet nie podchodzę, bo wiem że mama Krysia robi je lepiej. Ewentualnie dla mnie to świętość, którą zostawiam mamuni do robienia. Gołąbki kocham miłością niezmierzoną. Tak samo wigilijne uszka z grzybami w towarzystwie barszczu, pierogi z mięsem i kapustą, zraziki, a ze słodkości pączusie cudne rumiane i parę innych równie pysznych co pracochłonnych dań. Nie zbliżam się nawet do nich, ewentualnie mogę coś pomóc w lepieniu czy turlaniu kuleczek, bo wiem że ideału nie prześcignę. 
Dlatego też moja wersja gołąbków jest zupełnie inna. Te gołąbki są wegetariańskie i wypełnione po brzegi aromatyczną kaszą jęczmienną z grzybami. Biorąc pod uwagę, że znalazłam dziś tylko ślad po gołąbkach i to co zostało z wczorajszego obiadu, konkubent zapakował sobie do pracy, to chyba taka wegetariańska wersja obiadu przypadła mu do gustu. 

WEGETARIAŃSKIE GOŁĄBKI Z KASZĄ I GRZYBAMI:
-1 średniej wielkości kapusta włoska
-ok. 1 szklanka kaszy jęczmiennej
-ok. 50g suszonych grzybów leśnych
-1 duża cebula
-masło klarowane
-2 łyżeczki majeranku, sól, pieprz, trochę rozmarynu, ziele angielskie i liść laurowy

SOS POMIDOROWY:
-2 puszki pomidorów
-1 cebula
-2-3 ząbki czosnku
-2 łyżeczki suszonego oregano
-łyżeczka cukru, szczypta cynamonu i łyżeczka wędzonej papryki, sól, pieprz, oliwa

+parmezan i koperek

1. W dużym garnku zagotować dużą ilość wody. Ostrożnie włożyć do niego kapustę i gotować ok. pół godziny. Po tym czasie odlać wodę z garnka i wyłowić kapustą na talerz, żeby nieco odciekła z niej woda. 

2. W międzyczasie zalać grzyby wrzątkiem i zostawić na chwilę, żeby zmiękły. Na dużej patelni rozgrzać trochę masła. Zeszklić na nim posiekaną cebulę. Dorzucić pokrojone w drobną kostkę grzyby i chwilę całość podsmażać. Dosypać do nich kaszę i zalać całość wodę z moczenia grzybów. Dodać jeszcze liść laurowy i 2-3 ziarenka ziela angielskiego, oraz trochę (łyżeczkę) rozmarynu. Zamieszać i przykryć, aż cała woda się wchłonie. Ewentualnie dolać jeszcze trochę wody. Doprawić całość solą i pieprzem. Gdy kasza zmięknie, zdjąć patelnię z ognia, dodać majeranek i całość dobrze zamieszać. 

3. Na drugiej patelni na oliwie zeszklić cebulę, a następnie dodać do niej zgniecione i posiekane ząbki czosnku. Podsmażać całość chwilę i dolać obie puszki pomidorów. Doprawić sos cukrem, cynamonem, solą, pieprzem i oregano. Całość dobrze zamieszać, zmniejszyć ogień do minimum i przykryć patelnię. 

4. Gdy sos się będzie robił zacząć zwijać gołąbki. Z kapusty ostrożnie wyciąć głąb. Na każdy liść kapusty nakładać górowatą łyżkę farszu grzybowego. Całość zawijać w ciasny pakiecik i układać jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym. Gdy wszystkie gołąbki będą już gotowe oblać je dokładnie sosem pomidorowym. Całość posypać obficie startym parmezanem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st, na około 30 minut. Tuż przed podaniem posypać jeszcze całość posiekanym koperkiem. 

SMACZNEGO!


6 komentarzy:

  1. Jako królowa gołąbków ;) potwierdzam, żetaki połączeniejest zacne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo grzyby chyba zawsze pozytywnie podkręcają danie :)

      Usuń
  2. Świetny pomysł. U nas często pojawiają się gołąbki ale raczej w wersji tradycyjnej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie od wersji mięsnej/tradycyjnej jest moja mama...nawet nie próbuję mierzyć się z mistrzynią :)

      Usuń
  3. Uwielbiam gołąbki w tradycyjnej wersji. Z kasza nigdy nie jadlam, jestem ciekawa czy i mojemu partnerowi by pozmakowaly, bo raczej nie przepada za kasza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może dzięki grzybom i ukryciu kaszy jednak się przekona do takiej wersji:)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger