×

667. Wytrawna owsianka z pieczarkami i jajkiem

 Jest taki jeden posiłek w ciągu dnia, który wybitnie lubimy z Luśką. Znaczy, żeby było jasne, zarówno ja jak i moje dziecko tak w ogóle lubimy jeść i do każdego posiłku chętnie siadamy. Ale jednak śniadanie, które może się rozciągnąć do granic możliwości to jest coś co tygryski lubią najbardziej. W ciągu tygodnia czasu starcza tylko na wspólne wypicie kakao/kawy i szybkie przełknięcie jajecznicy czy owsianki, ale za to w weekendy to już hulaj dusza. Z Luśką u boku nie da się (niestety) wylegiwać do południa. Trzeba wstać skoro świt, zacząć się bawić, działać, tańczyć jak baletnica w różowej piżamie w kotki. A pomiędzy pląsami można wstawić do piekarnika zapiekaną owsiankę z pieczarkami i jajkiem. I to żółtko rozkosznie rozlewające się po całej kokilce, te aromatyczne pieczarki i dodatek swojskiego koperku. Taką owsianką miło rozpocząć dzień. 

WYTRAWNA OWSIANKA Z PIECZARKAMI I JAJKIEM: 
(proporcje na 2 porcję, czyli małe foremki do zapiekania, duże kokilki)
-3-4 łyżki płatków owsianych
-4-5 średnich pieczarek
-1 mały pomidor
-1 mała cebula
-pęczek koperku
-masło, sól, pieprz
-łyżka parmezanu
-2 jajka

1. Płatki namoczyć w ok. 2/3 szklanki zimnej wody. W międzyczasie umyć i posiekać pieczarki. Cebulę posiekać w drobną kostkę, zeszklić ją na odrobinie masła. Dodać do niej pieczarki i chwilę poddusić, dodać jeszcze pokrojony w kostkę pomidor. Doprawić pieczarki solą i pieprzem. 

2. Namoczone płatki owsiane wymieszać dokładnie z pieczarkami, posiekanym koperkiem i parmezanem. Nałożyć masę do kokilek, delikatnie wygładzić powierzchnię i ewentualnie zrobić lekkie wgłębienie na środku. W to wgłębienie wbić jajko. Tak przygotowaną owsiankę z pieczarkami jajkiem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170st na około 10-15 minut, aż jajko się zetnie. 

*żeby zaoszczędzić czas rano można płatki owsiane zostawić w nocy do namaczania w wodzie, a wieczorem poddusić pieczarki z cebulą i pomidorami. 
SMACZNEGO!


8 komentarzy:

  1. To jest tak piękne, że aż żal byłoby zjeść!!!����

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to najlepiej najpierw najeść się oczami, a potem tak normalnie, bo to pyszne śniadanie jest :)

      Usuń
  2. Oryginalna propozycja! Wygląda pysznie, jestem bardzo ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli lubisz pieczarki i jajka to na pewno Ci posmakuje, spróbuj koniecznie :)

      Usuń
  3. Pięknie to wygląda ale ja owsiankę tylko na słodko ;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też do niedawna tylko słodką owsiankę uznawałam, ale czasem warto poeksperymentować :)

      Usuń
  4. mm pysznie to wygląda, ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger