649. Brownie z dynią
10/22/2018
ciasto
,
czekolada
,
dynia
,
Na słodko
Ja wiem, że nie powinno się zajadać emocji jedzeniem. Jednak przy takim cudnym brownie z dynią ciężko się powstrzymać. No bo co można zrobić gdy trzeba wygrzebać z dna szafy te wszystkie cieple swetrzyska. Gdy codziennie rano toczy się zażarty bój z własną słabością, o to czy wystawić nogę spod kołdry czy jednak jeszcze głębiej się niej zakopać. Gdy musisz znosić ten poranny wyrzut w oczach księżniczki, bo nie pozwalasz jej założyć sukienki i pięknych rajtków w kropeczki, a zamiast tego proponujesz ciepłe dresy i skarpety do kolan. Tego się księżniczce przecież nie robi. Nie można chować jej insygniów władzy pod czapą i grubą bluzą. I jeszcze ten rześki powiew gdy wybiegasz z domu i znowu sobie przypomniałaś, że jednak nie wysuszenie włosów po myciu nie było najmądrzejszym pomysłem.
Jednym słowem jesień rozpanoszyła się na całego. Dobrze, że póki co to jeszcze jest to piękne oblicze jesieni ze złotymi i czerwonymi liśćmi na drzewach i wiewiórkami hasającymi w parku. Mimo wszystko zapotrzebowanie na gluten, czekoladę i aromatyczne przyprawy osiągnęło już wyjątkowo wysoki pułap. Jeśli też najchętniej byście nie opuszczali swojego ciepłego łóżka o poranku to może skusi was kawałek takiego pełnego czekolady brownie z dodatkiem dyni i aromatycznych przypraw.
BROWNIE Z DYNIĄ:
(proporcje przewidziane na foremkę o wymiarach ok. 20x30cm)
MASA CZEKOLADOWA:
-2 tabliczki (200g) czekolady gorzkiej
-2 jajka
-pół kostki (100g) masła
-ok. 1/3 szklanki cukru (lub ksylitolu)
-1-2 łyżki kakao
-3/4 szklanki mąki pszennej
-szczypta soli
MASA DYNIOWA:
-szklanka purée z dyni*
-szklanka jogurtu greckiego
-duża szczypta cynamonu
-spora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
-2 jajka
-2 łyżki miodu
1. Dynię zmiksować razem z miodem, przyprawami, jogurtem i jajkami i odstawić na bok.
2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem. Gdy już będą rozpuszczone na gładką masę odstawić na chwilę do przestygnięcia. Następnie zmiksować czekoladę z cukrem, nie przerywając mieszania dodawać pojedynczo jajka, a na koniec przesianą mąkę z kakao i solą.
3. Do przygotowanej foremki wylać 2/3 masy czekoladowej. Lekko ją wyrównać. Na wierzch wylać masę dyniową, a na niej ułożyć kleksy z pozostałej masy czekoladowej. Można je lekko zamieszać wykałaczką. Tak przygotowane brownie z dynią wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170st na około 30 minut. Gdy ostygnie już jest gotowe.
*purée jest bardzo proste do przygotowania. Ok. 150g dyni (sam miąższ bez pestek i łupiny) pokroić na mniejsze kawałki. Lekko oprószyć cynamonem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st na około 20-30 minut, aż zmięknie. Gdy będzie już miękka zmiksować ją na gładkie purée
SMACZNEGO!
Jednym słowem jesień rozpanoszyła się na całego. Dobrze, że póki co to jeszcze jest to piękne oblicze jesieni ze złotymi i czerwonymi liśćmi na drzewach i wiewiórkami hasającymi w parku. Mimo wszystko zapotrzebowanie na gluten, czekoladę i aromatyczne przyprawy osiągnęło już wyjątkowo wysoki pułap. Jeśli też najchętniej byście nie opuszczali swojego ciepłego łóżka o poranku to może skusi was kawałek takiego pełnego czekolady brownie z dodatkiem dyni i aromatycznych przypraw.
BROWNIE Z DYNIĄ:
(proporcje przewidziane na foremkę o wymiarach ok. 20x30cm)
MASA CZEKOLADOWA:
-2 tabliczki (200g) czekolady gorzkiej
-2 jajka
-pół kostki (100g) masła
-ok. 1/3 szklanki cukru (lub ksylitolu)
-1-2 łyżki kakao
-3/4 szklanki mąki pszennej
-szczypta soli
MASA DYNIOWA:
-szklanka purée z dyni*
-szklanka jogurtu greckiego
-duża szczypta cynamonu
-spora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
-2 jajka
-2 łyżki miodu
1. Dynię zmiksować razem z miodem, przyprawami, jogurtem i jajkami i odstawić na bok.
2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem. Gdy już będą rozpuszczone na gładką masę odstawić na chwilę do przestygnięcia. Następnie zmiksować czekoladę z cukrem, nie przerywając mieszania dodawać pojedynczo jajka, a na koniec przesianą mąkę z kakao i solą.
3. Do przygotowanej foremki wylać 2/3 masy czekoladowej. Lekko ją wyrównać. Na wierzch wylać masę dyniową, a na niej ułożyć kleksy z pozostałej masy czekoladowej. Można je lekko zamieszać wykałaczką. Tak przygotowane brownie z dynią wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170st na około 30 minut. Gdy ostygnie już jest gotowe.
*purée jest bardzo proste do przygotowania. Ok. 150g dyni (sam miąższ bez pestek i łupiny) pokroić na mniejsze kawałki. Lekko oprószyć cynamonem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st na około 20-30 minut, aż zmięknie. Gdy będzie już miękka zmiksować ją na gładkie purée
SMACZNEGO!
Dla mnie dynia w tym roku zdecydowanie króluje. Nie ma wręcz sobie równych, mogę ją wykorzystać do niemal wszystkiego :)
OdpowiedzUsuńu mnie co roku, jesienią, jakieś wariacje dyniowe są. Niedługo na blogu będzie jeszcze wegetariańskie curry z dynią i już jest plan na naleśniki dyniowe...polecam więc zaglądać regularnie :)
UsuńPyszności, a jak pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńw takie szare dni trzeba się otaczać pięknymi rzeczami i pięknym jedzeniem :)
UsuńNigdy nie miałem okazji takiego czegoś spróbować, a przyznam, że chętnie bym to zrobił :)
OdpowiedzUsuńbardzo polecam, bo ciasto jest pyszne i proste do zrobienia :)
UsuńChętnie skorzystam!
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że posmakuje Ci tak samo jak nam :)
UsuńUwielbiam takie połączenia ❤️ Zrobię na pewno bo wyglada przepysznie ❤️
OdpowiedzUsuńa smakuje jeszcze lepiej niż wygląda :)
UsuńUwielbiamy wręcz połączenie czekolady z dynią <3 Świetnie do siebie pasują te smaki :D
OdpowiedzUsuńja uwielbiam dynię za mnogość kombinacji w których pasuje. Idealna i do ciast i do wytrawnych dań :)
UsuńDynia króluje! Świetne połączenie. Ciasto wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńta jesień zdecydowanie należy u mnie do dyni :P
Usuńspróbuj koniecznie, bo to ciasto jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńJedną właśnie wykorzystałam na krem, ale zostały mi dwie olbrzymie dynie i cieszę się, że trafiłam na ten przepis - pysznie, zdrowo i pożytecznie :)
OdpowiedzUsuńjesienią każdy przepis z dynią się przyda. Taki klimat, że o tej porze roku dynię można dorzucić do wszystkiego :)
UsuńTakie pysznosci to cos dla mnie :)
OdpowiedzUsuńsuper, mam nadzieję że wypróbujesz przepis i Ci posmakuje :)
UsuńAle to smacznie wygląda! Myślę, że jak najbardziej warto postawić na taką propozycję!
OdpowiedzUsuńSezon na dynie za niedługo się rozpocznie!
OdpowiedzUsuńCałkiem fajna propozycja. Jestem ciekawa, jak smakuje.
OdpowiedzUsuńKocham ciasta i to z różnych połączeń, więc na pewno sprawdzę!
OdpowiedzUsuńTeraz jest idealny okres na to, aby przygotować takie pyszności!
OdpowiedzUsuń__
http://depilacja-warszawa-laserowa-waw.pl
Ale to musi być pyszne! Kocham wszystko to, co z dyniami. Teraz jest na nie sezon!
OdpowiedzUsuńTeraz jest idealny sezon na dynie, który zaraz się skończy, więc trzeba korzystać!
OdpowiedzUsuńSezon na dynie chyba już się skończył, ale na pewno przepis warto zapisać!
OdpowiedzUsuń