647. Tarta z jabłkami, migdałami i serem mascarpone
W dzikim pędzie pomiędzy jazdą do pracy, wbieganiem z obłędem w oczach do przedszkola, wkurzaniem się na autobus który nie przyjechał i konkubenta który znowu zapomniał po co poszedł do sklepu i zamiast mleka i jajek przyniósł chipsy i wino, lubię czasem poleniuchować. Tak po prostu. Nie wymyślać miliarda atrakcji dla pisklaka, próbując zrekompensować ten czas gdy mnie nie ma obok. Nie wymyślać miliarda atrakcji dla mnie, bo się wkurzam na brudne okna i stertę prania która od tygodnia czeka na rozbrojenie. Nie wymyślać w ogóle atrakcji, wyjazdów, prac plastycznych i społecznych. Nawet deser do kawy wymyśliłam taki prosty, żeby nie dorobić się żylaków od stania przy blacie i tuptania z niecierpliwością przy piekarniku. Ot tak po prostu sobie pobyć. Nawet mi się ostatnio udało, złapałam oddech, podstępnie sprzedałam dziecię ojcu (niech też ma przyjemność ze wspólnego czasu) i nawet udało mi się zrobić długą kąpiel bez asysty bandy pluszaków, które wpatrują się we mnie czarnymi ślepkami.
Poleżałam, odetchnęłam i nawet z czystą przyjemnością zmiksowałam krem z sera mascarpone, posiekałam migdały i jeszcze przygotowałam gruszki. Pyszna tarta wyszła. Idealna gdy masz czas na chwilę się zatrzymać w tym dzikim pędzie.
TARTA Z JABŁKAMI, MIGDAŁAMI I SEREM MASCARPONE:
CIASTO:
-1 szklanka mąki pszennej
-1/4 szklanki cukru
-1 żółtko
-ok. 50g zimnego masła
-szczypta soli
-ewentualnie 1 łyżeczka kwaśnej śmietany
NADZIENIE Z SERA MASCARPONE:
-ok.pół szklanki jogurtu naturalnego
-1-2 łyżki miodu
-szklanka (ok. 250g) sera mascarpone
-1 białko i 1 jajko
-ziarenka wydrążone z laski wanilii
-2-3 średniej wielkości jabłka (najlepiej lekko kwaskowe)
-ok. 50g migdałów bez skóry lub płatków migdałowych
-łyżka cukru pudru
1.Z podanych składników zagnieść w miarę szybko ciasto. Powinno mieć konsystencję mokrego piasku. Jeśli jest zbyt suche dodać trochę kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego. Tak przygotowanym ciastem wylepić foremkę do tarty (ja używałam o średnicy 24cm). Wstawić ją na godzinę do lodówki, a po tym czasie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st na około 10 minut.
2. W czasie gdy będzie się podpiekał kruchy spód obrać jabłka ze skórki. Wydrążyć z nich gniazda nasienne i pokroić na w miarę cienkie plasterki.
3. Migdały posiekać drobno lub wrzucić do miksera i lekko zmiksować.
4. Jajka utrzeć z miodem oraz ziarenkami wanilii. Dodać do nich jogurt oraz ser mascarpone.
5. Na podpieczonym kruchym spodzie rozłożyć równomiernie cząstki jabłek. Zalać to masą z serem mascarpone. Wierzch posypać migdałami. Tak przygotowaną tartę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170st na około 30 minut. Gdy masa z sera będzie już lekko ścięta wyłączyć piekarnik i zostawić w nim tartę do ostygnięcia.
SMACZNEGO!Poleżałam, odetchnęłam i nawet z czystą przyjemnością zmiksowałam krem z sera mascarpone, posiekałam migdały i jeszcze przygotowałam gruszki. Pyszna tarta wyszła. Idealna gdy masz czas na chwilę się zatrzymać w tym dzikim pędzie.
TARTA Z JABŁKAMI, MIGDAŁAMI I SEREM MASCARPONE:
CIASTO:
-1 szklanka mąki pszennej
-1/4 szklanki cukru
-1 żółtko
-ok. 50g zimnego masła
-szczypta soli
-ewentualnie 1 łyżeczka kwaśnej śmietany
NADZIENIE Z SERA MASCARPONE:
-ok.pół szklanki jogurtu naturalnego
-1-2 łyżki miodu
-szklanka (ok. 250g) sera mascarpone
-1 białko i 1 jajko
-ziarenka wydrążone z laski wanilii
-2-3 średniej wielkości jabłka (najlepiej lekko kwaskowe)
-ok. 50g migdałów bez skóry lub płatków migdałowych
-łyżka cukru pudru
1.Z podanych składników zagnieść w miarę szybko ciasto. Powinno mieć konsystencję mokrego piasku. Jeśli jest zbyt suche dodać trochę kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego. Tak przygotowanym ciastem wylepić foremkę do tarty (ja używałam o średnicy 24cm). Wstawić ją na godzinę do lodówki, a po tym czasie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st na około 10 minut.
2. W czasie gdy będzie się podpiekał kruchy spód obrać jabłka ze skórki. Wydrążyć z nich gniazda nasienne i pokroić na w miarę cienkie plasterki.
3. Migdały posiekać drobno lub wrzucić do miksera i lekko zmiksować.
4. Jajka utrzeć z miodem oraz ziarenkami wanilii. Dodać do nich jogurt oraz ser mascarpone.
5. Na podpieczonym kruchym spodzie rozłożyć równomiernie cząstki jabłek. Zalać to masą z serem mascarpone. Wierzch posypać migdałami. Tak przygotowaną tartę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170st na około 30 minut. Gdy masa z sera będzie już lekko ścięta wyłączyć piekarnik i zostawić w nim tartę do ostygnięcia.
Tarte uwielbiam w każdej postaci i na słodko i na słono :) Niestety mój piekarnik ostatnio odmówił posłuszeństwa i musze się raczyć chwilową kupną tartą. Jednak już nie długo - mam nadzieję ;) Twój wypiek wygląda smakowicie, aż czuję jej zapach ;)
OdpowiedzUsuńwiem, jak to jest żyć (nawet przez chwilę) bez piekarnika. Łączę się w bólu i mam nadzieję, że niedługo będziesz mogła już piec samodzielnie różne pyszności :)
UsuńTo ciasto to jakieś objawienie-tarta + szarlotka + sernik. Wszystko co najlepsze w jednym cieście!Mniam!!!
OdpowiedzUsuńsamo dobre w tym cieście :) mój konkubent też był tego zdania i zjadł prawie całą sam :)
UsuńRzadko jadam tarty, bo jakoś nie mogę się do nich przekonać, ale bardzo lubię połączenie serka mascarpone z owocami. Całość wychodzi lekka i nieprzesłodzona :).
OdpowiedzUsuńmożesz zrobić w tradycyjnej prostokątnej foremce jako trochę zmienioną szarlotkę, jeśli nie lubisz tart :) w jakiej by to formie nie było...polecam bardzo :)
UsuńBardzo fajny pomysł na nadzienie z serkiem mascarpone. Musialo wyjsc pysznie kremowe. Nie omieszkam przetestowac. Kasia | wysmakowane.pl
OdpowiedzUsuńbardzo kremowe i rozpływające się w ustach :)
Usuń