642. Sałatka z pieczonym burakiem i batatem oraz kaszą pęczak
Przychodzi taki czas w roku, gdy o poranku rzucasz zaklęcia tudzież bluzgi paskudne pod szafą bo ni w ząb nie wiesz w co się ubrać. Rano wieje po nogach gorzej jak w kieleckim, w południe słońce oślepia i sprawdza wytrzymałość twojego antyperspirantu. Co nie założysz i tak w którymś momencie dnia będzie to strój niewłaściwy. Jednym słowem jesień idzie. A co za tym idzie już nie można się żywić samą surową zieleniną, teraz jest świetny czas na sałatki z pieczonych warzyw. Taką też ostatnio poczyniłam, z pieczonym burakiem i bakłażanem oraz kaszą pęczak. Konkubent coś mruczał najpierw pod nosem, że go głodzę, potem z zaskoczeniem stwierdził iż jednak napasł się dostatecznie, a do tego takie świetne ziarna do tego dałam. Odpalajcie piekarniki, bo zacna ta sałatka jest bardzo.
SAŁATKA Z PIECZONYM BURAKIEM I BATATEM ORAZ KASZĄ PĘCZAK:
-1 duży burak
-1 batat
-pół szklanki suchej kaszy pęczak (lub innej kaszy*)
-1 czerwona cebula
-pęczek natki pietruszki
-ok. 100g wędzonego twarogu (ewentualnie dobrej fety)
-garść ziaren słonecznika
-1 łyżka musztardy, łyżeczka miodu, duży chlust oliwy
1. Buraka i batata umyć dokładnie. Każde z warzyw lekko skropić oliwą i zawinąć szczelnie w folię aluminiową. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170st, na około 30-40 minut, aż batat i burak zmiękną. Odstawić je później do wystygnięcia.
2. Kaszę pęczak ugotować w ok. szklance wody. Gdy będzie już gotowa odstawić do przestygnięcia.
3. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni.
4. Cebulę pokroić w pół-plasterki, natkę pietruszki drobno posiekać, a ser pokruszyć. Dodać batata i buraka pokrojone w plasterki i całość dobrze wymieszać. Tak przygotowaną sałatkę skropić sosem przygotowanym z dobrze wymieszanej musztardy, miodu i oliwy. Wierzch posypać uprażonymi ziarnami słonecznika.
*świetnie sprawdzi się kasza kuskus, bulgur, gryczana palona albo jęczmienna.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz