641. Szarlotka z połówkami jabłek
Ja wiem, że teraz gluten jest wrogiem publicznym numer jeden. Wiem, że od masła to biodra rosną do rozmiarów szafy trzydrzwiowej, a cukier puder powoduje wszelkie zło na tym świecie na czele z gradobiciem i kokluszem. Ja wszystko wiem. Wiem nawet, że ciasta w wersji zdrowszej są dobre i nie zawsze się po nich czkawka obija. Ale wiem też, że są na tym świecie pewne świętości. Takie jabłko antonówka to na przykład jest taka świętość. Trzeba korzystać z niego póki można i nie kombinować nadmiernie z przepisem. Powinno być tak, jak sami pamiętamy z dzieciństwa i jak chcemy, żeby pachniały wspomnienia naszych pisklaków. Jednym słowem najprostsze ciasto kruche, idealne i maślane w zestawieniu z pysznymi jabłkami da nam przepis na pyszny deser. Ten raz można zjeść go spokojnie nie spiesząc się na siłownię, czy maraton do przebiegnięcia.
SZARLOTKA Z POŁÓWKAMI JABŁEK:
(proporcje przewidziane na blaszkę o wymiarach ok. 20x30cm)
-5-6 dojrzałych antonówek (mogą być też inne odmiany*)+2-3 łyżki cukru kryształu+2 łyżki kaszy manny
-2,5 szklanki mąki pszennej
-kostka zimnego masła
-łyżka śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
-2 żółtka
-5-6 łyżek cukru pudru
-łyżka cukru z prawdziwą wanilią
-duża szczypta cynamonu
1. Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto, które nie powinno kleić się do rąk. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na co najmniej godzinę do lodówki. Po tym czasie podzielić je na dwie części. Jedną z nich rozwałkować na wielkość przygotowanej foremki (wyłożonej papierem) i wyłożyć nią spód blaszki. Tak przygotowany kruchy spód szarlotki podpiec w piekarniku rozgrzanym do 170st przez około 15 minut.
2. W czasie gdy piecze się kruchy spód przygotować jabłka. Obrać je cienko ze skórki, przekroić na połówki i ostrożnie wydrążyć gniazda nasienne. Podpieczony kruchy spód oprószyć równomiernie kaszą manny. Przygotowane połówki jabłek ułożyć jedno obok drugiego, w miarę ściśle, na kruchym spodzie i równomiernie oprószyć cukrem kryształem.
3. Drugą część ciasta rozwałkować cienko, na placek większy niż nasza foremka. Delikatnie ułożyć ciasto na jabłkach, lekko docisnąć je do owoców. Szarlotkę z powrotem wstawić do piekarnika (170st) na około 45-55 minut, aż się nieco zarumieni. Po wyciągnięciu z piekarnika szarlotkę można oprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
SZARLOTKA Z POŁÓWKAMI JABŁEK:
(proporcje przewidziane na blaszkę o wymiarach ok. 20x30cm)
-5-6 dojrzałych antonówek (mogą być też inne odmiany*)+2-3 łyżki cukru kryształu+2 łyżki kaszy manny
-2,5 szklanki mąki pszennej
-kostka zimnego masła
-łyżka śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
-2 żółtka
-5-6 łyżek cukru pudru
-łyżka cukru z prawdziwą wanilią
-duża szczypta cynamonu
1. Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto, które nie powinno kleić się do rąk. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na co najmniej godzinę do lodówki. Po tym czasie podzielić je na dwie części. Jedną z nich rozwałkować na wielkość przygotowanej foremki (wyłożonej papierem) i wyłożyć nią spód blaszki. Tak przygotowany kruchy spód szarlotki podpiec w piekarniku rozgrzanym do 170st przez około 15 minut.
2. W czasie gdy piecze się kruchy spód przygotować jabłka. Obrać je cienko ze skórki, przekroić na połówki i ostrożnie wydrążyć gniazda nasienne. Podpieczony kruchy spód oprószyć równomiernie kaszą manny. Przygotowane połówki jabłek ułożyć jedno obok drugiego, w miarę ściśle, na kruchym spodzie i równomiernie oprószyć cukrem kryształem.
3. Drugą część ciasta rozwałkować cienko, na placek większy niż nasza foremka. Delikatnie ułożyć ciasto na jabłkach, lekko docisnąć je do owoców. Szarlotkę z powrotem wstawić do piekarnika (170st) na około 45-55 minut, aż się nieco zarumieni. Po wyciągnięciu z piekarnika szarlotkę można oprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Dzisiaj zrobilam wiec mozemy razem smakowac ;)
OdpowiedzUsuń#teamszarlotka do boju :)
Usuń