635. Zupa krem z cukinii z czubricą
Różnych mądrych rzeczy można się nauczyć od własnego dziecka. Takie oczywiste oczywistości jak żeby cieszyć się błahostkami są oczywiste. Człowiek dowiaduje się też takich zaskakujących ciekawostek, że np. pizza, lody i jajo-kinder leczy wszelki ból na tym świecie. Całkiem często przekonuje się matka, że jak raz takie perpetum mobile się rozpędzi to w zasadzie nigdy się nie zatrzymuje. Znaczy dziecko może nie spać, może nie jeść, może nie odpoczywać. Czerpie energie z kosmosu i biega bez chwili przerwy. Matki niestety nie przyswajają tej tajemnej wiedzy jak to zrobić.
Czytając książki Luśkowe też przyswajam różne mądrości o tym, że od nadmiaru słodyczy mdli i zęby bolą. I że istnieją dzieci, które lubią zajadać się rzodkiewkami i pomidorami zamiast żelkami. Zadziwiający jest ten świat dziecka.
Właśnie w tych Luśkowych książkach ostatnio znalazłam pomysł na obiad. Od początku wakacji mamy jedną ukochaną książkę, która jeździ z nami wszędzie "Pięś sprytnych kun". Kuny są cudne i szalone nieco. Zauroczyły całą rodzinę. Nawet dziadek Lesio się wciągnął w tą zaskakującą fabułę kryminalną z kuchnią w tle. A w tą jakże zawiłą i skomplikowaną historię wplecione są apetyczne przepisy.....wierszem pisane. Raju. Jakie te książki dla dzieci są wspaniałe. Naprawdę żem się zakochała w tych kunach. I właśnie kuny pokochały zupę z cukinii, więc i u nas taka powstała. Pyszna, aromatyczna i zaskakującym dodatkiem czubricy. Najlepsza zupa krem z cukinii jaką jadłam. Kuny jak się okazuje są świetnymi kucharzami.
ZUPA KREM Z CUKINII:
-2-3 średnie cukinie
-1 żółta papryka
-1 duża cebula
-2-3 ząbki czosnku
-1 łyżeczka czubricy
-sól, pieprz,
-oliwa
-parmezan
-pęczek natki pietruszki
-ok. 0,5l bulionu
1. Cukinie i paprykę umyć i pokroi na plasterki i paski. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dorzucić do niej zgniecione i posiekane ząbki czosnku, a następnie pokrojone warzywa. Smażyć przez kilkanaście minut, mieszając co jakiś czas, aż warzywa zmiękną.
2. Usmażone warzywa zblendować na gładko. Wymieszać je z gorącym bulionem, jeśli lubicie rzadsze zupy można dolać trochę więcej bulionu. Dodać czubricę i przyprawy i dokładnie wymieszać.
3. Każdą porcję zupy obficie posypać posiekaną natką pietruszki i startym parmezanem.
SMACZNEGO!
Uwielbiam cukinię! Już wiem co zrobię jutro na obiad - palce lizać :D
OdpowiedzUsuńsuper, mam nadzieję że tak jak i nam posmakuje Ci taka zupa :)
UsuńJak cukinia to tylko leczo ;) ale z checia bym sprobowala Twojej wersji ;)
OdpowiedzUsuńoj...cukinia ma nieskończone możliwości, chociaż pysznym leczo nie pogardzę :) . Niedługo będzie na blogu przepis na kotlety z cukinii i kaszy jaglanej również bardzo polecam.
UsuńUwielbiam wszystkie zupy kremy, z cukinii jeszcze nie jadłam, ale na pewno jest przepyszna :)
OdpowiedzUsuńteż bardzo lubię takie gęste i bardzo sycące zupy, a tą z cukinii gorąco polecam :)
UsuńKupiłam przyprawę i leży. Teraz mam okazję wypróbować.
OdpowiedzUsuńU mnie też czubrica przeleżała trochę, zanim znalazłam dla niej zastosowanie. Do warzy i do mięs jest świetna.
UsuńChodzi o czerwoną czy zieloną czubricę?
OdpowiedzUsuń