634. Ciasto z karmelizowanymi śliwkami i chrupiącą praliną
Jestem mistrzynią w obchodzeniu różnych diet dookoła. Może to dlatego łza się w oku kręci, gdy przeglądam zdjęcia sprzed kilku lat, kiedy to talia jakby węższa była i mogłam zawstydzić nawet Scarlett O'Hara. Może z tego obchodzenia też, powrót do tej sylwetki idealnej zajmuje więcej czasu i szans nie ma na spektakularną metamorfozę, do pochwalenie się w internetach. Nie ma co, drugą Lewandowską to nie zostanę, bliżej mi już do Nigelli i biegania w wyszczuplających gorsetach. Nie tylko dlatego, że ze sportu to ja najbardziej lubię zawody w to kto pierwszy znajdzie szafkę z czekoladami. Mam ostatnio wszystkie szafki wypełnione samymi zdrowymi produktami. I co z tego skoro zamiłowanie do pysznych słodkości zostało. Stąd też dosyć zabawny efekt, wymyślania piętrowych ciast, pełnych smaków i aromatów, o których gdy tylko zaczynasz myśleć od razu pracują ślinianki i nerwowo szukasz łyżeczki. A to wszystko zrobione ze zdrowych składników-mąki orkiszowej, ksylitolu i nawet mleka migdałowego. Jestem hipsterem. Nie miałam w lodówce zwykłego mleka, ale było migdałowe. Mam więc przepyszne ciasto ze śliwkami i chrupiącą pralinę z migdałów, które może wywołać lekkie wyrzuty sumienia, ale uciszyłam je ksylitolem. Jestem mistrzynią diety :)
CIASTO Z KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI I CHRUPIĄCĄ PRALINĄ:
(proporcje przewidziane na tortownicę o średnicy 22cm)
BISZKOPT:
-3 jajka
-3 łyżki mąki pszennej (ewentualnie orkiszowej)
-3 łyżki cukru (ewentualnie ksylitolu)
KREM WANILIOWY:
-3 żółtka
-ok. 300ml mleka (ja używałam mleka migdałowego)
-2 łyżki cukru (albo ksylitolu)
-ziarenka z laski wanilii
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
PRALINA MIGDAŁOWA:
-ok. 50g migdałów
-20ml wody
-2-3 łyżki cukru
-80g gorzkiej czekolady
KARMELIZOWANE ŚLIWKI:
-ok. 300g śliwek
-łyżka masła
-2-3 łyżki cukru
-duża szczypta cynamonu
*nie ma większego znaczenia w jakiej kolejności przygotujecie biszkopt, krem waniliowy i pralinę-wszystko jest gorące i potrzebuje czasu do przestygnięcia/zastygnięcia
1. Biszkopt zacząć przygotowywać od podzielenia jajek na żółtka i białka. Z białek ubić sztywną pianę. Nie przerywając ubijania wsypać powoli ksylitol. Następnie dodać żółtka, a na koniec przesianą mąkę. Tak przygotowane ciasto na biszkopt przelać do tortownicy. Wstawić ją do piekarnika rozgrzanego do 170st na około 10-15 minut, aż się nieco zarumieni.
2. Krem waniliowy zacząć przygotowywać od zmiksowania na gładką, białą masę, żółtek z ksylitolem i ziarnami wanilii. W międzyczasie postawić na ogniu mleko ze strąkiem z wanilii. Do żółtek dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Gdy mleko zacznie się gotować wyjąć strąk wanilii. Odlać ok. 50-100ml mleka do jajecznej masy i dokładnie wymieszać. Następnie tak zahartowaną masę przelać do mleka, zmniejszyć ogień do minimum i ciągle mieszając poczekać aż zgęstnieje. Gdy krem waniliowy będzie już gęsty zestawić go z ognia i odstawić w chłodne miejsce do przestygnięcia.
3. Migdały podprażyć na suchej patelni. Po zdjęciu ich na tą samą patelnię wlać wodę, wsypać cukier, wyrównać jego poziom i chwilę poczekać aż zamieni się w karmel. Gdy karmel będzie już gotowy wsypać do niego migdały, potrząsając patelnią obtoczyć migdały w karmelu. Przełożyć je na arkusz papieru do pieczenia i poczekać aż zastygną i ostygną. Następnie połamać karmel na mniejsze kawałki, wsypać do miksera i zmiksować na drobne kawałeczki. W międzyczasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Przesypać zmiksowane migdały w karmelu do czekolady i dokładnie wymieszać. Taką masę rozsmarować na arkuszu papieru do pieczenia, na mniej więcej koło o średnicy naszej tortownicy.Wstawić do lodówki, żeby pralina zastygła.
4. Gdy wszystkie warstwy już będą przestygnięte złożyć ciasto w całość. Biszkopt, najlepiej wyjąć z tortownicy i przekręcić do góry nogami, posmarować cieniutką warstwą kremu waniliowego. Na to położyć pralinę migdałową. Na pralinie rozsmarować równomiernie resztę kremu. Całość wstawić do lodówki.
5. Śliwki umyć, odpestkować i przekroić na połówki lub ćwiartki. Na dużą patelnię dodać masło i wsypać cukier i cynamon oraz śliwki. Postawić całość na niewielkim ogniu i mieszać od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści a wszystkie śliwki pokryją się karmelem. Gdy będą już gotowe, zdjąć patelnię z ognia, poczekać aż chwilę przestygną i przełożyć na wierzch ciasta. Wstawić całość do lodówki na kilka godzin.
SMACZNEGO!
2. Krem waniliowy zacząć przygotowywać od zmiksowania na gładką, białą masę, żółtek z ksylitolem i ziarnami wanilii. W międzyczasie postawić na ogniu mleko ze strąkiem z wanilii. Do żółtek dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Gdy mleko zacznie się gotować wyjąć strąk wanilii. Odlać ok. 50-100ml mleka do jajecznej masy i dokładnie wymieszać. Następnie tak zahartowaną masę przelać do mleka, zmniejszyć ogień do minimum i ciągle mieszając poczekać aż zgęstnieje. Gdy krem waniliowy będzie już gęsty zestawić go z ognia i odstawić w chłodne miejsce do przestygnięcia.
3. Migdały podprażyć na suchej patelni. Po zdjęciu ich na tą samą patelnię wlać wodę, wsypać cukier, wyrównać jego poziom i chwilę poczekać aż zamieni się w karmel. Gdy karmel będzie już gotowy wsypać do niego migdały, potrząsając patelnią obtoczyć migdały w karmelu. Przełożyć je na arkusz papieru do pieczenia i poczekać aż zastygną i ostygną. Następnie połamać karmel na mniejsze kawałki, wsypać do miksera i zmiksować na drobne kawałeczki. W międzyczasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Przesypać zmiksowane migdały w karmelu do czekolady i dokładnie wymieszać. Taką masę rozsmarować na arkuszu papieru do pieczenia, na mniej więcej koło o średnicy naszej tortownicy.Wstawić do lodówki, żeby pralina zastygła.
4. Gdy wszystkie warstwy już będą przestygnięte złożyć ciasto w całość. Biszkopt, najlepiej wyjąć z tortownicy i przekręcić do góry nogami, posmarować cieniutką warstwą kremu waniliowego. Na to położyć pralinę migdałową. Na pralinie rozsmarować równomiernie resztę kremu. Całość wstawić do lodówki.
5. Śliwki umyć, odpestkować i przekroić na połówki lub ćwiartki. Na dużą patelnię dodać masło i wsypać cukier i cynamon oraz śliwki. Postawić całość na niewielkim ogniu i mieszać od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści a wszystkie śliwki pokryją się karmelem. Gdy będą już gotowe, zdjąć patelnię z ognia, poczekać aż chwilę przestygną i przełożyć na wierzch ciasta. Wstawić całość do lodówki na kilka godzin.
SMACZNEGO!
Ciasto wygląda wspaniale i świetny pomysł z ta praliną
OdpowiedzUsuńsłucham się rad p. Bożeny Sikoń...warto zaskoczyć czymś osoby, które będą jadły Twoje ciasto/tort :) stąd też i pralina
UsuńTo ciasto jest bardzo obiecujące. Może skuszę się na jego zrobienie.
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że posmakuje Ci tak samo jak nam :)
Usuńzrobione!
OdpowiedzUsuńjutro test ;)
mam nadzieję że ciasto smakowało :)
Usuń