×

628. Kaszotto z pęczaku z młodą kapustą

Czasem zamiłowanie do gotowania staje się przekleństwem. Gdy kokubent próbuje się wymigać od robienia czegokolwiek w kuchni, stałą wymówką jest "no bo przecież to twoja kuchnia i twoje królestwo". Nie pozmywam sterty garów, bo jeszcze stłukę jakiś ważny dla ciebie kubeczek. Nie sprzątnę z suszarki sterty umytych garów, bo przecież przez 3 lata nie zdążyłem poznać rozkładu naszych szafek. Z zakupami też nie będę szalał, bo przecież legendarne jest już zamienianie selera z porem. O problemach z zakupem takich fantazyjnych składników jak korzeń pietruszki nie wspominając. Nie wiedzieć czemu taki silny mężczyzna nie może sobie czasem oderwać przyspawanych do zadka łapek.  Przykłady można by tak mnożyć w nieskończoność. Miganie, kręcenie, koncertowe partaczenie, podlizywanie się albo zalewanie wszystkiego hektolitrami majonezu to sposoby konkubenta na uniknięcie gotowania. Dziw bierze, że zanim razem nie zamieszkaliśmy z głodu nie skonał w straszliwych męczarniach.

Przy tych piekielnych upałach, gdzie strasznie piekłem nie ma racji bytu, bo tak to tylko ciepły zefirek chyba wieje, wizja stania i mieszania w kotle trochę mnie przeraża. A tu mężczyzna jęczy, stęka, robi maślane oczy, mdleje z głodu i jeszcze przebąkuje coś o mamuni co to nigdy nie pozwoliłaby na jego głodowanie, co od razu podnosi ciśnienie do granic skali. Wziął mnie pod włos gałgan jeden. Zrobiłam więc coś co idealnie się nadaje do zabrania w pudełku do pracy, robi się 15 minut, i jeszcze wpasowuje się idealnie w moją wizję diety zmniejszającej dupę jak szafa trzydrzwiowa. Powstało kaszotto z mojego ulubionego pęczaku z młodą kapustą. Danie cudne, szybkie i można do niego wrzucić prawie wszystko co nam się nawinie pod rękę. Przegląd lodówki od czasu do czasu przyda się w każdym domu.

KASZOTTO Z PĘCZAKU Z MŁODĄ KAPUSTĄ:
-1 szklanka kaszy pęczak
-2 szklanki bulionu-1 duża czerwona cebula
-1-2 ząbki czosnku
-1 niewielka kapusta (ok. 300-400g)
-2 duże pomidory malinowe
-pęczek koperku
-trochę oscypka (ok. 150-200g) lub wędzonego twarogu
-sól, pieprz, kminek, ziarna kolendry, czarnuszka olej rzepakowy


1. Na suchej patelni podprażyć nieco ziarna kminku i kolendry (każdej z przypraw dodać niepełną łyżeczkę).  Po paru chwilach dolać spory chlust oleju i dosypać cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany czosnek. Następnie podkręcić mocno ogień pod patelnią i dosypać kaszę pęczak. Dolać cały bulion i całość zamieszać.


2. Gdy pęczak będzie chłonął bulion i aromaty z patelni pokroić kapustę oraz pomidory. Najlepiej pokroić w je niewielką kostkę. Dodać do patelni z kaszotto, zamieszać całość i przykryć, wciąż nie zmniejszając ognia. Gdy większość bulionu już się wchłonie dodać pokruszony oscypek, oraz ewentualnie sól, czarnuszkę i pieprz. Zamieszać całość i gdy kasza będzie już w miarę miękka zdjąć patelnię z ognia. Całość posypać hojnie posiekanym koperkiem.



SMACZNEGO! 

12 komentarzy:

  1. Apetycznie wygląda, a nazwa jeszcze lepsza ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nazwa funkcjonuje już od jakiegoś czasu w blogosferze :)

      Usuń
  2. Bardzo lubimy takie szybkie obiadowe miksy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię takie dania, które ułatwiają zagospodarowanie różnych ciekawostek z lodówki. I jeszcze za każdym razem można wrzucić coś innego :)

      Usuń
  3. ale bajecznie wygląda! jem oczami! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. znaczy udało mi się niemożliwe...czyli zrobić apetycznie wyglądające danie jednogarnkowe. Zazwyczaj wyglądają jak paciaja :)

      Usuń
  4. Super przepis, muszę koniecznie wypróbować, bo uwielbiam kaszę w różnych postaciach ❤️ A partnera spróbowałabym przegłodzić, żeby przypomniało mu się, że też posiada dwie sprawne ręce ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przegłodzony partner z głodu nie umiera co prawda, ale zapycha się takimi świństwami że później jęczy coś o wątrobie i brzuszku bolącym. A taki konkubent z bolącym brzuchem to prawie taki jak gdy ma katar...walczy o życie.

      Usuń
  5. Nie mam pojecia co to kaszotto ale jezeli smakuje to tak, jak wyglada, to ja z checia sie dowiem !)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kaszotto to coś co luźno nawiązuje do risotto...znaczy kasza z dodatkami podlewana bulionem. DObre, zdrowe, sycące i można kombinować na milion dodatków :)

      Usuń
  6. Super przepis! Uwielbiam młodą kapistę! 🙂 bez sera też by pewnie wyszło pyszne, a to by była wersja dla mnie 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ser można zastąpić jakimś innym aromatycznym dodatkiem i wykombinować wersję idealną dla siebie :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger