×

623. Jogurtowe ciasto pełnoziarniste z wiśniami

To już jest potwierdzone info...jak coś ma jasno określone zdrowotne właściwości to nagle smakuje gorzej. Tak miałam z różnymi ziarnami, najpierw plułam nimi dalej niż widziałam teraz sypię nimi hojną ręką a to do sałatki, a to do jogurtu, nawet nie myśląc ile dobroci w sobie kryją. Kiedyś gdy widziałam awokado w sklepie to przemykałam obok niego byle szybciej, byle tylko mnie nie dosięgły jego zdrowe fluidy. Teraz stosuję je zamiast masła, nie zaprzątając sobie umysłu wspomnieniami diety i ilości witamin. Z zieloną herbatą się polubiłyśmy i czasem nawet kaszę jaglaną lubię. Ale tylko czasem, nie popadajmy w przesadę. Do zakwasu z buraków nadal podchodzę jak pies do jeża. Najpierw czekam, aż mocy urzędowej nabierze decyzja o przerobieniu buraków na coś tak ekstremalnie dziwnego. Potem razem z kwasem dojrzewam do decyzji o wypiciu go. Gdy już jest gotowy piję szklaneczkę tylko po to, żeby się przekonać że jednak nie....to zdecydowanie nie dla mnie. Nie wszystkie super-foods są dla mnie. Nie muszę się ekstremalnie zdrowo odżywiać. 
Ze zdrowymi ciastami też mam nieco pod górkę. Co jakiś czas mam podejście do spróbowania. Co jakiś czas trafię na jakąś perełkę, która jest mi w stanie zastąpić eklerkę czy serniczek. Nadal twierdzę, że za kawałek pysznego brownie jestem w stanie zamordować, ale tak na co dzień do kawy  gdy muszę mieć coś słodkiego to wybieram ciasta z mąki razowej i bez białego cukru. Ostatnio polubiłam się z ksylitolem i z mąką żytnią pełnoziarnistą. I właśnie z ich dodatkiem powstało proste ciasto jogurtowe z wiśniami. Bardzo dobre, zdrowe, do kawy idealne. 

 JOGURTOWE CIASTO PEŁNOZIARNISTE Z WIŚNIAMI:
-1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej
-3 jajka
-ok. szklanka (200ml) jogurtu naturalnego
-ok. pół kostki masła
-1/3 szklanki ksylitolu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-duża szczypta cynamonu
-garść wiśni

1. Wiśnie umyć i wydrylować. Można pokroić na połówki. 

2. Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Żółtka utrzeć na puszystą masę z ksylitolem, nie przerywając mieszania dodać do nich jogurt. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia, utrzeć całość. Gdy ciasto będzie już dobrze wymieszane dodać do niego białka i delikatnie je wmieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki (ja używałam tortownicy o średnicy ok. 25cm). Na wierzchu ciasta rozłożyć równomiernie wiśnie. 

3. Ciasto jogurtowe piec w piekarniku rozgrzanym do 180st, przez około 30 minut, aż do suchego patyczka. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto do ostygnięcia. Można oprószyć wierzch cukrem pudrem. 

SMACZNEGO


6 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda przepysznie! Kusi :)
    Bogna z www.saluvita.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedynie co pieke to placek drożdżowy, ale bardzo lubię jak mnie ktos poczestuje takim jogurtowym ciastem:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sliczne robisz zdjecia. Ja czytalam o czyms takim, jak endorfinizacja - od endorfin, hormonow szczescia, ktore wydzielaja sie w naszym organizmie. Kiedy smakujemy cos po raz kolejny, czyli kiedy zaznajamiamy sie z danym smakiem - nachodzi nas wlasnie ta endorfinizacja, czyli smakujac po raz kolejny dana rzecz, wydzielaja sie endorfiny i dlatego zaczynamy lubic rzeczy, ktorych przy pierwszym podejsciu nie lubilismy. Pozdrawiam serdecznie Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś na kształt teorii, że podobają nam się piosenki które już znamy :) muszę o tym poczytać, może jest nadzieja że moje dziecko jednak polubi kiedyś buraki i awokado :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger