597. Muffiny z rabarbarem i kajmakiem
Kilka razy słyszałam już, że moda na muffiny już dawno przeminęła i że pieczenie tych małych babeczek jest zdecydowanie passe. Osobiście w nosie mam taką modę. U nas w kuchni muffiny mają się bardzo dobrze, a w naszych brzuchach jeszcze lepiej. O fałdzioszkach nie wspominając, tam wszystkie muffiny mają się bardzo dobrze. Ostatnio nawet upiekłyśmy z Lucy nieco rozpustne babeczki, z szalenie obłędnym płynnym kajmakiem ściekającym po brodzie przy każdym kęsie. Żeby nie zemdlić nikogo nadmierną słodyczą, dodatkowo do muffinek był dodany kwaśny rabarbar. Wierzch ozdabiała ulubienica wszystkich, czyli kruszonka. Takie muffiny, że palce lizać i balsam na zbolałą duszę spływa. A zbolałą duszyczkę ma ostatnio moje dziecię, które lekko buntuje się przeciwko karierze zawodowej matki rodzicielki. Niby się cieszy gdy odwiedza mnie w pracy, szczęśliwa jest że ciocie ją rozpieszczają i podsuwają jakieś pyszne smakołyki, rozumie że pieniądze na drzewie nie rosną, ale...i tak jest płacz i rozpacz w te dni gdy muszę wpaść w wir kariery. Matczyne serce całkiem się rozpada, zamieniam się w kwokę i kłębek nerwów, a tam moje pisklę kwili cichutko. Żeby poprawić humor i jej i sobie właśnie upiekłam muffiny. Bo muffiny są idealne gdy trzeba złapać coś małego i słodkiego w drobną rączkę i gdy trzeba sił trochę nabrać przed kolejną rundą szaleńczej jazdy na hulajnodze.I świetne też są do tego, żeby razem w kuchni coś zrobić z małym huraganem. A smak własnoręcznie upieczonych muffinów przegoni wszystkie małe smuteczki.
MUFFINY Z RABARBAREM I KAJMAKIEM:
CIASTO:
-2 jajka
-2 jajka
-szklanka kefiru
-pół kostki rozpuszczonego masła
-ok. 250 g mąki pszennej
-ok. 100g cukru trzcinowego
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta cynamonu
-ok. 200g rabarbaru
-200g kajmaku
KRUSZONKA:
-100g mąki pszennej
-50g masła
-50g cukru
1.Przygotować kruszonkę. Zagnieść wszystkie składniki razem, powinny mieć konsystencję mokrego piasku. Kruszonkę wstawić do lodówki.
2. Rabarbar obrać z włókien, pokroić na plasterki ok. 1-2 cm i oprószyć cukrem.
3. Jajka roztrzepać z kefirem i ostudzonym, rozpuszczonym masłem. Dodać do nich wymieszaną mąkę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia. Zamieszać tylko do połączenia składników. Na koniec dosypać rabarbar i całość zamieszać szpatułką.
4. Do foremek na muffinki nakładać ciasto do 2/3 ich wysokości. Na cieście położyć 1-2 łyżeczki kajmaku i przykryć całość jeszcze odrobiną ciasta. Wierzch każdej muffinki posypać obficie kruszonką. Tak przygotowane babeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170st, na około 15-20 minut, aż się ładnie zarumienią. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozwolić muffinom ostygnąć.
SMACZNEGO!
-200g kajmaku
KRUSZONKA:
-100g mąki pszennej
-50g masła
-50g cukru
1.Przygotować kruszonkę. Zagnieść wszystkie składniki razem, powinny mieć konsystencję mokrego piasku. Kruszonkę wstawić do lodówki.
2. Rabarbar obrać z włókien, pokroić na plasterki ok. 1-2 cm i oprószyć cukrem.
3. Jajka roztrzepać z kefirem i ostudzonym, rozpuszczonym masłem. Dodać do nich wymieszaną mąkę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia. Zamieszać tylko do połączenia składników. Na koniec dosypać rabarbar i całość zamieszać szpatułką.
4. Do foremek na muffinki nakładać ciasto do 2/3 ich wysokości. Na cieście położyć 1-2 łyżeczki kajmaku i przykryć całość jeszcze odrobiną ciasta. Wierzch każdej muffinki posypać obficie kruszonką. Tak przygotowane babeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170st, na około 15-20 minut, aż się ładnie zarumienią. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozwolić muffinom ostygnąć.
SMACZNEGO!
tak mi narobiłaś apetytu, że zrobiłam szybkie muffinki z czekoladą - jutro opublikuję przepis na blogu :)
OdpowiedzUsuńI takie komentarze to ja bardzo lubię :) gorzej że teraz za mną "chodzą" czekoladowe muffiny :)
Usuńrabarbar i kajmak - ale musi się fajnie komponowac :)
OdpowiedzUsuńŚmiem twierdzić że to jedno z tych idealnych połączeń-jak maliny i czekolada albo biała kiełbasa i chrzan :)
Usuń