×

595. Biała kiełbasa pieczona w sosie musztardowym

Przed świętami testuję nowe przepisy i rozpieszczam moją ferajnę tym do granic możliwości. Na przykład ostatnio poczyniłam kolejne danie z białą kiełbasą, tym razem zapiekałam ją w sosie musztardowym. Konkubent się bardzo ucieszył, bo biała kiełbasa to jest coś co Misiaczki lubią najbardziej. Nie żebym tylko z dobroci serca mu tak gotowała. Nie nie nie, nic z tych rzeczy. Okrutna baba jestem i perfidna, bo liczę, że jak już sobie chłopina podje i popróbuje różnych pyszności to już będzie lepiej działał. Może jeszcze przed świętami naprawi drzwiczki od szafki kuchennej, co to w zasadzie aktualnie stoją oparte obok. Może w końcu wyniesie do piwnicy stojak na choinkę, bo co prawda śnieg za oknem jest, ale na te święta to nie drzewko będziemy przystrajać. A jak ja bym się cieszyła, jakby w końcu przykręcił gałki do szuflad w komodzie Lucy. Miło by było gdyby to wszystko zrobił, bo ja już mam remont zaplanowany na najbliższy czas i przemeblowanie. Ze wszystkim na raz to się chłopina nie ogarnie.
Ja wiem, że mężczyzny nie należy poganiać bo się jeszcze znarowi. Ja wiem, że jak mężczyzna obieca że coś zrobi to wcale nie trzeba mu o tym co pół roku przypominać. Ale znam też mądrość mojej matki rodzicielki, która na część robót zleconych małżonkowi ma jedną odpowiedź "20 lat-hop siup i już". 
Znaczy to nie tylko ja mam taki pracowity egzemplarz w domu. No nic, niech sobie zje Miśkosław taką białą kiełbasę pieczoną w sosie musztardowym, może bardziej chętny będzie do działań. I może przy okazji konsumpcji mu się słuch wyostrzy, bo właśnie dziś dostałam reprymendę od naszej pani pediatry, że tata na wizytę z córką przyszedł nieprzygotowany i nic nie wiedział o dziecku. I po cóż ja się tak produkowałam i mu tłumaczyłam po co idzie :) 

BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA W SOSIE MUSZTARDOWYM:
-ok. 1 kg białej surowej kiełbasy
-1 duża cebula
-2-3 kwaśne jabłka
-2 łyżki musztardy gruboziarnistej np. francuskiej
-1 łyżka musztardy gładkiej (jeśli ma być łagodniejsza wersja polecam sarepską jeśli wolicie wersję pikantną polecam musztardę Dijon lub angielską)
-łyżka majeranku
-szklanka śmietanki 26%

1. W naczyniu żaroodpornym ułożyć obok siebie kiełbasy. Pomiędzy kawałkami kiełbasy powtykać półplasterki cebuli i jabłka. 

2. Musztardy wymieszać dokładnie ze śmietanką i majerankiem. Tak przygotowanym sosem musztardowym polać dokładnie kiełbasy. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170st, na około 30 minut. 

*my do kiełbas zrobiliśmy kaszotto z kaszy jęczmiennej ze szpinakiem, pomidorami, papryką i cieciorką. Palce lizać. 

 SMACZNEGO!

6 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda, ale tłuściutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakby nie patrzeć kiełbasa to nie jest najchudsze jedzenie. Na codzienny obiad pewnie to byłoby za dużo dobroci, ale raz na jakiś czas można zjeść spokojnie taką dawkę tłuszczu, tym bardziej jeśli jest w towarzystwie warzyw i kaszy :)

      Usuń
  2. O jak fajnie, idealnie na święta <3 :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Za białą kiełbasą nie przepadam, ale kaszotto wygląda przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zaintrygował mnie dodatek jabłka w przepisie. Zapowiada się ciekawie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jabłka są fajnym lekko kwaskowym uzupełnieniem całego dania :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger