592. Tort czekoladowo orzechowy z musem malinowym
Walcząc z rynkiem pracy, który młode matki potrafi przeczołgać i wypluć sflaczałe jak przekuty balonik, doceniam coraz bardziej instytucję babci. Babcia Krysia ratowała sytuację gdy moje pisklę, do niedawna zdrowe jak szczypiorek na wiosnę, nagle zaczęło łapać wszelkie możliwe wirusy i bakterię. Do tej pory zazwyczaj kończyło się na tym, że nawet jak w żłobku panowała jakaś zaraza to Luśka była tylko nosicielem i wszystko przejmowałam ja. Teraz Lucy łapie wszystko i żłobek stał się dla niej odległym wspomnieniem. Chociaż nie powiem, jest światełko w tunelu, może już w tym tygodniu powędruje pisklę w czułe objęcia placówki opiekuńczej. W zamian za cały trud wymyślania gier i zabaw dla wnuczki, znoszenie jej fochów, przytulania i wycierania smarków i miliona innych ważnych rzeczy, które babcia ogarniała gdy ja zarabiałam oszałamiającą mamonę, chciałam zrobić tort. Tort wymyślny, pracochłonny, zaskakujący w smaku, pełen orzechów, czekolady i malin. Pyszny jednym słowem. Szkoda tylko, że babcia złapała wirusy od wnuczki. Dorobiła się kataru stulecia i nie czuje żadnych smaków. Znaczy nie doceni póki co starań. Tort więc musieliśmy sami zjeść, a jak babcia wyzdrowieje trzeba upiec drugi raz.
TORT CZEKOLADOWO ORZECHOWY Z MUSEM MALINOWYM:
BISZKOPTY CZEKOLADOWE:
(potrzebne są dwa biszkopty, proporcje podane poniżej potrzebne są do upieczenia jednego)
-3 jajka
-3 łyżki cukru
-2 łyżki mąki pszennej
-1 łyżka kakao
CIASTO ORZECHOWE:
-100g orzechów laskowych
-2 białka
-1 łyżka cukru pudru
KREM CZEKOLADOWO-ORZECHOWY:
-3 łyżki kremu orzechowo-czekoladowego (np. nutella)
-100g gorzkiej czekolady
-250g serka mascarpone
-200ml śmietanki 36%
MUS MALINOWY:
-200g malin
-100ml śmietanki 36%
-2 żółtka
-2 łyżki cukru
-2g żelatyny w płatkach
-pół kostki miękkiego masła
POLEWA CZEKOLADOWA:
-100g mlecznej czekolady
-50g masła
1. Przygotowania zacząć od przygotowania kremów i musów. Krem czekoladowy zacząć przygotowywać od rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, a następnie stopniowo dodawać do niej mascarpone, a później krem czekoladowy. Na koniec wlać rozpuszczoną czekoladę. Dokładnie wymieszany krem wstawić do lodówki do schłodzenia.
2. Maliny przetrzeć przez sitko. Puree z malin razem ze śmietanką, cukrem i żółtkami postawić na małym ogniu. Podgrzewać cały czas mieszając, aż całość lekko zgęstniej. Płatki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Gdy mus malinowy lekko zgęstniej zdjąć go z ognia, wymieszać z żelatyną, a następnie zmiksować z masłem. Całość wstawić do lodówki, aż nieco zgęstnieje.
3. Upiec biszkopty po kolei biszkopty. Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywną pianę. Stopniowo dodawać do nich cukier, następnie żółtka, a na koniec przesianą mąkę z kakao. Biszkopt przelać do tortownicy o średnicy 22cm. Piec przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 170st. Po upieczeniu ostudzić i z tych samych proporcji upiec drugi biszkopt.
4.Ciasto orzechowe zacząć przygotowywać od uprażenia orzechów na suchej patelni. Następnie zmiksować je na mączkę. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać do nich cukier, następnie mączkę orzechową. Tak przygotowaną masę przełożyć do rękawa cukierniczego. Równomiernie wycisnąć masę na spód tortownicy o średnicy 22cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st, przez 10-15 minut.
5. Gdy wszystkie blaty będą wystudzone, a masy zgęstniałe przystąpić do składania tortu. Blaty biszkoptowe przeciąć na pół, tak żeby w rezultacie otrzymać 4 biszkoptowe blaty. Na sam dół idzie blat biszkoptowy, na to krem czekoladowo-orzechowy, na niego ciasto orzechowe, krem czekoladowo-orzechowy, blat biszkoptowy, mus malinowy, blat biszkoptowy, krem czekoladowy i na koniec blat biszkoptowy (to jest moja propozycja-każdy może sobie sam zmiksować wedle uznania). Na koniec resztą kremu czekoladowe posmarować wierzch i boki tortu.
6. Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem. Wymieszać rózgą do połączenia się składników. Oblać wierzch i boki tortu. Ewentualnie wygładzić. Tort wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, żeby stężał.
SMACZNEGO!
3. Upiec biszkopty po kolei biszkopty. Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywną pianę. Stopniowo dodawać do nich cukier, następnie żółtka, a na koniec przesianą mąkę z kakao. Biszkopt przelać do tortownicy o średnicy 22cm. Piec przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 170st. Po upieczeniu ostudzić i z tych samych proporcji upiec drugi biszkopt.
4.Ciasto orzechowe zacząć przygotowywać od uprażenia orzechów na suchej patelni. Następnie zmiksować je na mączkę. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać do nich cukier, następnie mączkę orzechową. Tak przygotowaną masę przełożyć do rękawa cukierniczego. Równomiernie wycisnąć masę na spód tortownicy o średnicy 22cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st, przez 10-15 minut.
5. Gdy wszystkie blaty będą wystudzone, a masy zgęstniałe przystąpić do składania tortu. Blaty biszkoptowe przeciąć na pół, tak żeby w rezultacie otrzymać 4 biszkoptowe blaty. Na sam dół idzie blat biszkoptowy, na to krem czekoladowo-orzechowy, na niego ciasto orzechowe, krem czekoladowo-orzechowy, blat biszkoptowy, mus malinowy, blat biszkoptowy, krem czekoladowy i na koniec blat biszkoptowy (to jest moja propozycja-każdy może sobie sam zmiksować wedle uznania). Na koniec resztą kremu czekoladowe posmarować wierzch i boki tortu.
6. Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem. Wymieszać rózgą do połączenia się składników. Oblać wierzch i boki tortu. Ewentualnie wygładzić. Tort wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, żeby stężał.
SMACZNEGO!
Genialne połączenie smaków, już mi cieknie ślinka
OdpowiedzUsuńW tym połączeniu jest moc ...moc smaku:)
Usuńorzechy i czekolada hmmm brzmi zachęcająco
OdpowiedzUsuńTo koniecznie spróbuj zrobić kiedyś taki tort :)
UsuńCudowny ten torcik, szkoda, że jestem beztalenciem jeśli chodzi o pieczenie ciast.
OdpowiedzUsuńWbrew pozorom wcale nie jest trudny do zrobienia, tylko trochę czasochłonny ...i mnóstwo misek się przy nim brudzi :)
Usuń