×

590. Babka kokosowa

Upiekłam babkę kokosową, ale nie w formie babki tylko w formie babeczek-muffinek i prostego ciasta. Wszystko przez to, że mam w domu małą srokę. Oczki się świecą, łapki chciwie przegrzebują matczyne tobołki, sprężynki w nogach się odpalają i radość roznosi człowieka, który znajdzie papilotki do muffinek, kolorowe foremki albo jakieś nowe dekoracje z cukru. A że mama pracuje w miejscu pełnym słodkich inspiracji i akcesoriów dla cukierniczych zapaleńców, to co chwilę znosi do domu jakieś cudności. Nowe papilotki w wiosennych kolorach, albo z uroczym króliczkiem są powodem radości i natychmiastowej chęci biegu do kuchni. Mamo, zróbmy babeczki, ja będę mieszać. Oj tak, mieszać to ten mój huragan umie wyśmienicie. Jak z zamiesza z rozmachem, to od razu pół kuchni do sprzątania jest i lekki tik nerwowy u rodzicielki się pojawia. Ale za to później można usłyszeć, że te babeczki to takie mniam i pycha i przepiękne. Tak więc moi drodzy czasem warto zaszaleć z zakupami cukierniczymi i nakupować różnokolorowych papilotek, foremek, posypek i dekoracji i jeszcze zagryźć zęby na widok bałaganu. A nuż w przyszłości doczekacie się mistrza cukiernictwa, który jak upiecze tort to szczękę będziecie zbierać z podłogi. Ewentualnie jakieś pyszne ciasto matce do porannej kawy przyniesie. Ja już zacieram ręce na myśl o tych wszystkich pysznościach, które kiedyś Lucynda mi zaserwuje. 

BABKA KOKOSOWA:
-2 szklanki mąki pszennej
-łyżeczka sody oczyszczanej
-4 jajka
-szklanka mleczka kokosowego
-pół szklanki wiórków kokosowych
-pół szklanki cukru trzcinowego
-pół kostki roztopionego masła
-skórka otarta z jednej cytryny
-cukier puder z wanilią do posypania

 1. Wymieszać w jednej misce wszystkie suche składniki (mąka, cukier, wiórki kokosowe, soda oczyszczona, skórka cytrynowa). W drugiej misce rozbełtać jajka z mleczkiem kokosowym i roztopionym masłem. Połączyć zawartość obu misek. Nie mieszać zbyt długo, tylko żeby składniki lekko się wymieszały. Mogą zostać grudki, ale zbyt intensywne mieszanie może spowodować powstanie zakalca.

2. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej foremki (lub foremek). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170st. I teraz uwaga, czas pieczenia zależy od użytej foremki. Mini babki kokosowe w formie muffinek będą piekły się najkrócej, ok. 15 minut. Te w niewielkiej keksówce będą piekły się ok. 25-30 minut. Jeśli zdecydujecie się użyć takiej okrągłej formy do babki czas pieczenia wydłuży się do ok. 40-50 minut. Za każdym razem najlepiej w środek ciasto włożyć wykałaczkę lub patyczek do szaszłyka. Pieczemy do tzw. suchego patyczka i lekkiego zarumienienia wierzchu.

3. Po wystudzeniu ciasta oprószyć je cukrem pudrem z wanilią.

SMACZNEGO!



8 komentarzy:

  1. ha ha u mnie też muffinki znikają szybciej, niż jak zrobię ciasto w foremce. Coś jest w tych małych babeczkach. Dziękuję za przepis, może dzisiaj zrobię, lubię takie kokosowe słodkości.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muffinki są bardziej poręczne i idealnie się w małych łapkach układają....bo mi nie trzeba oszczędza się ruchy ręką jak nie trzeba kroić ciasta nożem :)

      Usuń
  2. Widzę że wykonywanie różnych pyszności szczególnie dla Twojej pociechy to sama przyjemność. Na 100% te babeczki mufinki są przepyszne i wszyscy się zakadaja :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wszelkie prace kuchenne to jest to co Lucy uwielbia. Gorzej gdy akurat mamy mało czasu, albo dużo zaplanowanej pracy :)

      Usuń
  3. mniam, ale pysznie wyglądają. Aż chce sie jeśc

    OdpowiedzUsuń
  4. Swietny przepis ! Lubie kokosy i w wersji muffinkow idealnie sie sprawdzi poniewaz mozna podarowac ... znajomej i umowic sie na kawe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo to jeszcze najlepiej kawę z syropem kokosowym do tego :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger