×

556. Ciastka owsiane z masłem orzechowym

 Mam taką teorię, że ciastka są panaceum na bolączki tego świata, np. takie ciastka owsiane z masłem orzechowym jak te na zdjęciach. No bo spójrzmy na to z tej strony. Znacie ten rodzaj paniki i pośpiechu, który ogarnia o poranku. Wstajesz rano przetrącona nieco, bo w nocy dziecko chciało się przytulić, a potem zasnęło u was w łóżku. Tyle tylko, że przytulanie trwało z pół minuty licząc optymistycznie, a resztę nocy trenowało tajski boks na rodzicielce oraz sprawdzało teorię mówiącą, że dzieci śpiące w poprzek łóżka czują się bardziej kochane i dostają 5 na plastyce w przyszłości.O synchronicznym pochrapywaniu do spółki z ojcem własnym, a twoim konkubentem, które tobie przewiercało mózg nie wspominając.
Gdy próbujesz napić się życiodajnej kawy, gołą stopą wdeptujesz w te cholerne klocki Lego rozrzucone po całym domu, chociaż wieczorem zdarłaś gardło prowadząc monologi na temat sprzątania. I gdy tak podskakujesz na jednej nodze zaciskając zęby, żeby nie rzucić w eter jakiś prostych żołnierskich słów zdecydowanie nie przeznaczonych dla delikatnych uszu latorośli, nagle rozbijasz bank i już wiesz że kocica się sfajdała poza kuwetą. Jedna noga jest skażona, druga boli tak że myślisz o amputacji, a kawy wciąż ani widu ani słychu. Za to panna dziedziczka się budzi do życia. Na już, teraz, natychmiast wysnuwa żądania o kefir/naleśniki/placuszki/jabłko/pomidora/żelki/ciastka/lody/nowe odcinki Maszy i Niedźwiedzia/pomoc w układaniu puzzli. Pacyfikacja za pomocą odpalonego kanału z bajkami pomaga tylko do pierwszych reklam. Niby trochę czasu się zyskało. Nogi ogarnięte, kawa już się parzy, jeszcze tylko spienić mleko, ogarnąć śniadanie i się doprowadzić do stanu używalności i jest szansa, że da radę wyjść z domu o czasie, a nawet z pewnym zapasem tego czasu. 
I wtedy do kuchni zagląda ona. Rezolutna 2-latka o umyśle chłonnym jak gąbeczka, która ufa ci całym swoim malutkim serduszkiem. Dla której wyciągasz z szafy wszelkie pokłady cierpliwości, bo chcesz jej przekazać wiedzę o całym świecie. Więc nie przerywając przygotowań śniadania, gdy pada pierwsze pytanie odpowiadasz na nie ochoczo, przy drugim już słychać delikatne zawahanie w głosie. Trzecie pytanie skutkuje już lekkim drganiem powieki, przy czwartym zastanawiasz się nad możliwościami noża...i tak jeszcze piąte, szóste, siedemnaste i trzydzieste ósme. I najgorsze, że to milion różnych pytań tylko dwa zapętlone w morderczy ciąg. 
"Mamusiu a kiedy byłam mała?" "Mamusiu a czemu byłam mała"
Filozof mały, co go zza stołu nie widać się znalazł. Czemu, czemu? Bo nie ma dżemu. 
Byłam mała bo nie jadłam dżemu? A kiedy byłam mała? 

I jest jedna dobra odpowiedź.  Mlask. Ciasteczko owsiane z masłem orzechowym w paszcze. Jedno dla dociekliwego gówniarstwa żeby zatkało trochę paszczę, a drugie dla mamusi ze skołatanymi nerwami.I pyszne i sycące i zastąpi śniadanie, którego jak się nagle okazuje nie macie czasu już zjeść. Dobrze mieć zapas takich ciastek owsianych na czarną godzinę.

 CIASTKA OWSIANE Z MASŁEM ORZECHOWYM:
-1,5 szklanki płatków owsianych
-4-5 łyżek masła orzechowego
-2-3 łyżki cukru trzcinowego lub miodu
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-1 jajko
-szczypta soli
-ewentualnie posiekana gorzka czekolada, suszona żurawina lub orzechy jako dodatek

Wszystkie składniki ciastek dokładnie wymieszać, aż powstanie gęsta masa. Zwilżonymi dłońmi lub łyżką do lodów tworzyć niewielkie kulki z ciasta. Układać je w pewnej odległości od siebie na blaszce. Każde ciasteczko delikatnie spłaszczyć. Tak przygotowane ciastka owsiane piec w piekarniku rozgrzanym do 170st, przez około 10 minut, aż się lekko zarumienią. Wyłączyć piekarnik, a ciastka przełożyć na kratkę do studzenia. Następnie zamknąć je w szczelnym pojemniku. 

*osoby na diecie bezlgutenowej mogą zastąpić płatki owsiane płatkami gryczanymi lub jaglanymi. 

SMACZNEGO!


34 komentarze:

  1. Ojaaa ale wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe, uwielbiam to połączenie smaków ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że mamy podobny gust kulinarny. Może znajdziesz u mnie jeszcze jakiś przepis, który cię zaciekawi :)

      Usuń
  3. O nie, o nie, o nie! Masło orzechowe! No to już mam zajęcie po pracy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja ostatnio zapałałam miłością do masła orzechowego, więc trochę przepisów się znajdzie z wykorzystaniem go

      Usuń
  4. rewelacja, na pewno wykorzystam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wypróbuję z płatkami jaglanymi, wyglądają bardzo apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moja koleżanka robiła już z płatkami gryczanymi i podobno też wyszły rewelacyjne :)

      Usuń
  6. Genialne ciasteczka! Piekę już drugi raz. Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy one są miękkie czy chrupiące?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej chrupiące,ale tak przyjemnie,a nie że zęby można połamać :) pamiętaj tylko że czas pieczenia podany w przepisie jest orientacyjny-każdy piekarnik trochę inaczej piecze. Gdy ciastka już się lekko zarumienią ale jeszcze będą miękkie, będą już gotowe i można wyłączyć piekarnik.

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Też je lubię. Warto zawsze mieć zapas na czarną godzinę zrobiony :)

      Usuń
  9. Ile wychodzi ciasteczek z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię piec ciasteczka, to wspaniała przekąska do pracy czy do szkoły. Twój przepis jest świetny, na pewno spróbuję. Moje dzieci uwielbiają kiedy piekę ciastka czekoladowe z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-klasyczne-ciastka-czekoladowe/ Zawsze zabierają ciastka do szkoły i częstują kolegów i koleżanki!

    OdpowiedzUsuń
  11. Doskonały przepis, zaraz pieke , będą na poprawę humoru w czasach zarazy

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziewczyno KOCHAM CIĘ - jakkolwiek by to nie zabrzmiało. Uchachałam się aż do bólu brzucha a teraz podążam do kuchni obcować z moim nowym piekarnikiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że efekty obcowania wyszły przepyszne :) nie chcę nic mówić, ale przez 3 lata ten opis poranka ani trochę nie stracił na aktualności. Dziś o poranku ratowało nas ciasto z gruszkami, na które przepis wrzucę w tym tygodniu :)

      Usuń
  13. Pyszne ciastka! Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne, chyba do tej pory najlepsze owsiane jakie zrobiłam <3 zapisałam przepis na przyszłość

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszne,najlepszy przepis na ciastka owsiane jaki próbowałam. Polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyszły mi za pierwszym razem

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciekawa narracja, fajnie się czyta. Dzięki za podzielenie się przepisem!

    OdpowiedzUsuń
  18. Zamiast cukru trzcinowego można dodać biały cukier ?

    OdpowiedzUsuń
  19. Płatki owsiane nie zawierają glutenu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. same w sobie nie zawierają, ale często są produkowane w fabrykach, w których są inne zbożowe produkty i są zanieczyszczone glutenem. Sama nie unikam glutenu w diecie, ale dzięki znajomym chorym na celiakię wiem, że łatwiej zastąpić płatki owsiane innym rodzajem niż znaleźć prawdziwie bezglutenowe.

      Usuń
  20. Uwielbiam ten przepis, jest prosty, szybki i ciastka wychodzą re-we-la-cja! Niezastąpione w podróży, na wycieczkach, czy w pracy do kawusi! Będę do niego wracać. Pozdrawiam!! 🍪☕️

    OdpowiedzUsuń
  21. Upiekłam :-) Niestety dodałam zamiast cukru ksylitolu, który jak dla mnie jest nadal zagadką, bo wyszły zupełnie niesłodkie. Ale pachną i wyglądają dobrze :-) więc zagryzam je daktylami.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger