×

540. Pindżur, bałkańska pasta warzywna z pomidorami, papryką i bakłażanem

Lubię sobie czasem ponarzekać. Usłyszałam ostatnio, że nawet mam prawo do tego. Konkubenta wiecznie brak, dziecko silnie aktywne, kocurzyce wiecznie się kłócą przy okazji rozbijając kolejne doniczki na ich drodze, a zakupy jakoś same nie chcą wejść na to drugie piętro. Jednak z jęczybułą, która ciągle marudzi nikt by nie wytrzymał 3 minut. A jednak dla własnego zdrowia psychicznego, potrzebuję się czasem spotkać z kimś dorosłym, kto nie zadaje podchwytliwych pytań w stylu "czy kupisz mi loda na patyku?". W ramach walki z nadmiarem obowiązków, jesienną deprechą i ogólną chęcią palnięcia się w łeb, lubię zjeść coś pysznego. Zamiast pożerać kolejną tabliczkę czekolady i opróżniać kolejną blaszkę z ciasta, poczyniłam całkiem zacną i przyjemną dla podniebienia pastę warzywną o wdzięcznej nazwie pindżur. Pindżur to pasta rodem z Macedonii, zawiera moc pomidorów, papryki i bakłażanów. Jakoś się tak złożyło, że pasty warzywne od początku wakacji królują w mojej kuchni. Te kupne można znaleźć naprawdę pyszne, ale póki są jeszcze najsmaczniejsze na świecie warzywa to chętnie zrobię kilka słoiczków własnej pasty. Taka mała rozpusta w deszczowy poranek się przydaje. 
Trochę rozpusty na śniadanie, dobra książka przeczytana na biegu podczas parzenia kawy i już jakoś więcej sił, żeby zrobić pięćsetne w tym tygodniu pranie. 

PINDŻUR, BAŁKAŃSKA PASTA WARZYWNA:
-1 duży bakłażan
-5-6 papryk czerwonych
-ok. 1-1,2 kg pomidorów
-pęczek natki pietruszki
-1 czerwona cebula
-5-6 ząbków czosnku
-łyżeczka octu winnego
-pół łyżeczki cukru
-duża szczypta cynamonu
-oliwa, sól, świeżo zmielony pieprz

1. Bakłażany i papryki upiec. Najlepiej włożyć warzywa do piekarnika rozgrzanego do 180st, na około 40-45 minut.

2. Na dużej patelni rozgrzać spory chlust oliwy. Zeszklić na niej posiekaną cebulkę oraz rozgniecione ząbki czosnku. Dodać pomidory, obrane ze skórki i odpestkowane oraz pokrojone na mniejsze cząstki. Gdy pomidory nieco się rozpadną dodać pokrojone na niewielkie kawałki papryki i bakłażana. Dolać również ocet winny i dodać przyprawy. Całość smażyć, aż sok z pomidorów odparuje nieco i sos się zagęści.

3. Gdy sos zgęstnieje dodać posiekaną natkę pietruszki i całość zblendować. Ja lubię pindżur gdzie są wyczuwalne kawałki warzyw, więc nie miksowałam go wyjątkowo gładko. Gorący sos rozlać do słoików i szczelnie zamknąć. Gdy trochę przestygnie jest już gotowy i pyszny.

SMACZNEGO!

6 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie:) Idealny pomysł na weekendowe szaleństwo w kuchni w ponurą pogodę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z taką pogodą trzeba jakoś walczyć. Wakacje w słoiku może uchronią nas przed chandrą :)

      Usuń
  2. Bakłażan to moje ulubione warzywo. Pasta musi smakować wybornie ze świeżym chrupiącym chlebkiem. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z chlebem, bez chleba, z mięsem, z serem, z jajkami, z czym tylko zamarzysz :) polecam gorąco

      Usuń
  3. Wygląda obłędnie i skład ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pomidor, bakłażan i papryka to genialne połączenie. Zawsze się sprawdza :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger