×

524. Odwrócone ciasto z białą czekoladą i rabarbarem

Lubię zaskoczyć czymś dobrym moich towarzyszy podróży. Tym razem zaskoczyłam sama siebie, bo w ogóle przewidziałam, że ciasto może być konieczne. Ostatnio, na szaloną wyprawę matek polek z dzieciorami, zabrałam ciasto z białą czekoladą i rabarbarem. Coś tak podskórnie czułam, że będzie nam potrzebna porządna dawka cukru, żeby nieco podnieść morale. Dzieciaczki nasze są słodkie bardzo. Jednak w zestawieniu z pogodą, która nam spłatała wybitnie zabawnego figla i od chwili przyjazdu padało co chwilę, bywały momenty gdy padałyśmy na twarze. Kawa szła w ilościach hurtowych. Nie powiem, całkiem zabawnie się ją parzyło na turystycznej butli gazowej. Dawno już nie byłam na takim wyjeździe. Dobrze, że bliskość jeziora rekompensowała wszelkie trudy. A i kalosze dla Lucy, zapakowane w ostatniej chwili pozwoliły na chwilę wytchnienia dla steranej matki. W chwili gdy jeden dzieć drzemał, a drugi szalał w kałużach matki mogły wypić kawę i zagryźć ciachem. I wam też proponuję takie ciacho na poprawę humoru. Jest kwaskowaty rabarbar i słodka biała czekolada. Jest idealnie. 
ODWRÓCONE CIASTO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I RABARBAREM:
-pół kostki miękkiego masła+50g zimnego masła
-3/4 szklanki cukru
-skórka otarta z cytryny
-3 jajka
-1,5 szklanki mąki pszennej
-czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-szklanka kwaśnej śmietany lub maślanki
-tabliczka (100g) białej czekolady
-4-5 łodyg rabarbaru

1. Rabarbar myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Układamy go ciasno jeden przy drugim na spodzie przygotowanej blaszki (używałam tortownicy o średnicy 24cm). Posypujemy wierzch wiórkami z zimnego masła.

2. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z cukrem. Nie przerywając miksowania dodawać pojedynczo jajka, następnie skórkę z cytryny, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i śmietanę. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszać. 

3. Przygotowane ciasto wylać na ułożony rabarbar. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 st przez około 45-50 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić na kratce. Delikatnie wyciągnąć z foremki i odwrócić do góry nogami na talerz. Ewentualnie można oprószyć cukrem pudrem. 

SMACZNEGO!


10 komentarzy:

  1. Uwielbiam domowe wypieki! A jak są do tego mega proste to tym bardziej :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis. Nie jadłam jeszcze takiego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To koniecznie wypróbuj ten przepis i daj znać czy ciasto smakowało :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Spróbuj spróbuj. Mam nadzieję że posmakuje :)

      Usuń
  4. Nie robiłam jeszcze ciasta z maślanką, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj,jeszcze kefir jest świetnym dodatkiem do ciast

      Usuń
  5. Mmmmm aż ślinka leci....ehh czasem mogłabym życie oddać za słodkości haha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. świetnie Cię rozumiem. Ja czuję, że jestem uzależniona od słodkości :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger