518.Prosta tarta ze szparagami i serem pleśniowym
W zasadzie przyzwyczaiłam się już do tego, że gdy idę do kogoś z wizytą, to niosę ze sobą jakieś własnoręcznie zrobione ciasto. Szczególnie jak się do kogoś bezczelnie wpraszam, żeby np. zobaczyć moich rozkosznych bratanków. Nie każdy jest takim łasuchem jak ja. Nie każdy rzuca się jak szczerbaty na suchary, na wszystko co słodkie. Mój brat np. rzuca się na kotlety mielone. Dlatego też gdy go niego się wybieramy to zamiast pyszniutkiej tarty z migdałami i truskawkami, lepiej ulepić tort z mielonych, pizzerinki, albo chociaż kluchy z kiełbasą. Taki typ, że ze słodyczy to on preferuje schabowe i upomina się o domowy pasztet. Tym razem na wizytę upiekłam tartę ze szparagami i serem pleśniowym. Szparagi uwielbiam, ale nie lubię ich gotować, bo zawsze wychodzą mi nie całkiem takie jakie chciałam. Przy pieczeniu nie ma tego problemu, bo zawsze wychodzą idealne. A do tego ta tarta jest bardzo prosta do zrobienia. Do piekarnika więc.
TARTA ZE SZPARAGAMI I SEREM PLEŚNIOWYM:
CIASTO:
-ok. 100g zimnego masła
-1,5 szklanki mąki pszennej
-łyżeczka nasion czarnuszki
-żółtko
-ewentualnie łyżeczka jogurtu
-spora szczypta soli
NADZIENIE:
-szklanka jogurtu naturalnego
-2 jajka +białko
-ok. 50g startego parmezanu
-sól, pieprz
-mały pęczek natki pietruszki
-ok. 100g sera pleśniowego z niebieską pleśnią np. gorgonzola
-pęczek zielonych szparagów
1. Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto (swoją drogą polecam zakup dobrego miksera/blendera z opcją mieszania ciasta np. Braun muliquick 6,5 bardzo ułatwia sprawę). Natłuszczoną foremkę do tarty, o średnicy ok. 24cm, wyłożyć ciastem. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć czymś np. suchym grochem. Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika rozgrzanego do 160st, na 15 minut. Na ostatnie 5 minut pieczenia zdjąć obciążenie z grochu.
2. Szparagi umyć, osuszyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Wymieszać ze sobą starty parmezan, jogurt, jajka, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Wylać nadzienie na podpieczony spód. Ułożyć równomiernie szparagi na tarcie. Wierzch posypać pokruszonym serem pleśniowym.
3. Tak przygotowaną tartę ze szparagami włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170st na około 20-25 minut. Tarta jest pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno jako przekąska.
SMACZNEGO!
Połączenie sera pleśniowego i szparagów w tarcie musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńosobiście twierdzę, że to połączenie jest rewelacyjne :)
Usuńspróbuj koniecznie
Uwielbiam szparagi, ser pleśniowy również. Przepis stworzony dla mnie! Wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj :)
UsuńMam ostatnio faze na szparagi, wiec taki przepis bedzie idealny na wyprobowanie! Szczegolnie, ze we Francji nie zabraknie mi akurat serow plesniowych :)
OdpowiedzUsuńoooch Francja i ich mnogość serów.....nieco Ci zazdroszczę :)
UsuńTartę mogłabym jeść cały tydzień - uwielbiam ją za różnorodność składników i niezliczoną ilość kombinacji. Ze szparagami i serem pleśnowym jeszcze nie jadłam, ale to oznacza że muszę ją wurzucić do tygodniowego menu. Dzięki i pozdrawiam!:)
OdpowiedzUsuńtarty są świetne właśnie za to, że można je tak dowolnie modyfikować i piec zarówno słodkości jak i wytrawne cuda :)
UsuńMusi być pyszne!
OdpowiedzUsuńpolecam wypróbować ten przepis :)
UsuńZawsze jak patrzę na takie zdjęcia, to cieknie mi ślina :D Ogólnie tarta zawsze mi wychodzi za gruba albo niedopieczona :( Nie wiem czy to nie mój piekarnik takie figle robi, ale niestety mogę co najwyżej sobie popatrzeć
OdpowiedzUsuńMoże trzeba zmienić piekarnik :)A tak na poważnie to gdy się przeprowadziłam 2 lata temu do nowego mieszkania to płakałam nad wiecznie spalonymi ciastami. Trzeba trochę cierpliwości i każdą zmorę da się okiełznąć.
Usuń