×

516. Makaron z pesto z liści rzodkiewek

 Chociaż zdarzają się momenty gdy chętnie zamknęłabym swoje dziecię w szafie i szybko uciekła, to jednak uważam że Dzień Dziecka powinien dla niej trwać cały rok. Starając się więc ją w miarę rozsądnie rozpieszczać, pozwalam na zabawę, która przy okazji jest pożyteczna. Wróżę Lucy większą karierę ogrodniczą niż sama ogarnęłam, bo dziecię moje już teraz uwielbia zajmowanie się roślinnością. Co prawda czasem roślinność nie jest w stanie przeżyć takiej ilości uwagi. Czasem topi się hektolitrach wody. Czasem natomiast okazuje się, że ma zbyt kruche łodyżki. Jakieś słabe te roślinki są. Nic to, próbujemy dalej i delikatniej zajmować się tym co przeżyło. Takie prawo dżungli na naszych balkonach panuje. 
Na tym naszym małym skrawku ziemi wyrastają piękne cuda. Mamy poziomki, truskawki, pomidory, zioła wszelakie i od tego roku również rzodkiewki. Ponieważ mała rączka przy sianiu była bardzo hojna, obstawiam że rzodkiewki wyrosną również pod balkonem, jak również u sąsiadki na dole i z boku. Ta sąsiadka mieszkająca pod nami to ma w ogóle dobrze. Nie musi podlewać swoich roślin, bo Lucy z takim rozmachem leje wodę, że na dole codziennie jest ulewa. Sama radość mieć takich sąsiadów jak my. 
Ilość rzodkiewek, które wykiełkowały nieco przerosła nasze możliwości spożywcze. Wyrzucać dobrego, zdrowego jedzenia przecież nie będę, więc musiałam je jakoś zagospodarować. Gdzieś w mrokach umysłu czaiła się informacja, że liście rzodkiewki są jadalne. Sprawdziłam, przerobiłam na pesto i już tylko kwestią czasu było wymyślenie dodania go do makaronu. Genialny pomysł na obiad za 5 zł. I potomstwo szczęśliwe, że z własnoręcznie zasianych rzodkiewek mamy obiad. 

MAKARON Z PESTO Z RZODKIEWEK:
-ok. 500g ulubionego makaronu (np. mini kokardki od Lubellli)
-pęczek młodych liści rzodkiewki
-2-3 ząbki czosnku
-1-2 łyżki startego parmezanu
-2 łyżki pestek dyni
-duży chlust oliwy
-sól, pieprz

1. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. W blenderze zmiksować wszystkie składniki pesto. Jeśli jest zbyt gęste można dolać nieco zimnej wody.

2. Makaron ugotować al dente, w mocno osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Gdy makaron będzie już gotowy odlać 1/3 szklanki wody z gotowania. Odcedzić makaron i jeszcze gorący wymieszać z rzodkiewkowym pesto oraz wodą z gotowania. Podawać od razu, każdą porcję posypać obficie startym parmezanem.

SMACZNEGO!


4 komentarze:

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger