×

506. Wielkanocna pascha

Są takie wypieki i słodkości, do których zbieram się i zbieram i zebrać nie mogę. Paschę pierwszy raz próbowałam chyba 2 lata temu. Najchętniej bym jej wtedy zjadła taką ilość, że dla całej głodnej rodziny by nic nie zostało. O dziwo jest to jedyny rodzaj sernika, w którym toleruję bakalie i nawet uważam, że im ich więcej tym lepiej. 
Według mojego sprytnego przedświątecznego planu, który sobie rozpisałam w kalendarzu, miałam wypróbować przepis na paschę jakiś czas temu. Tak na spokojnie sprawdzić czy mi się uda, żeby na święta nie było wtopy. A potem były problemy z samochodem, koło do zmiany, rewolucje brzuszkowe Lucy, moje zapędy dekoratorskie i jakieś niespotykane ilości mebli z Ikea do skręcania, oraz szalony kot który czuje się zaniedbany i zawzięcie zwraca na siebie uwagę. Jednym słowem plany wzięły w łeb.
 Więc byłą improwizacja. Bez próby generalnej  i z uszczkniętym kawałeczkiem, żeby spróbować co wyszło. A wyszło coś obłędnego. Ser kremowy i waniliowy, mnóstwo bakalii i ta charakterystyczna odciśnięta gaza. Mam już kolejne ciasto, które chyba będę robić co roku na Wielkanoc. 

PASCHA WIELKANOCNA:
-1 kg sera trzykrotnie zmielonego 
-kostka masła
-5 żółtek
-szklanka cukru pudru
-skórka otarta z 1 cytryny
-ziarenka z 1 laski wanilii
-1-1,5 szklanki ulubionych bakalii (u mnie to były migdały, orzechy włoskie i laskowe, rodzynki oraz skórka pomarańczowa)

1. Masło, ser i jajka ogrzać do temperatury pokojowej. Utrzeć masło z cukrem, wanilią i skórką z cytryny na puszystą masę. Nie przerywając mieszania dodawać pojedynczo żółtka, a następnie ser. Delikatnie wmieszać do masy bakalie. 

2. Masę serową przełożyć na durszlak lub sito wyłożone podwójną gazą i ustawione w misce. Brzegi gazy zawinąć do środka, ustawić na wierzchu talerz i obciążyć go dodatkowo np. kartonem mleka. Wstawić całość do lodówki na co najmniej 12 godzin. 

3. Położyć duży talerz na wierzchu sita. Przekręcić całość do góry nogami i zdjąć gazę z wierzchu paschy. Wierzch można udekorować bakaliami. 

SMACZNEGO! 



2 komentarze:

  1. Bedę robić po świętach, dzis już sił braknie. Wesołego jajka dla Ciebie Kasiu i Lucynki:)I samych smakołyków na stole wielkanocnym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękujemy pięknie za życzenia. Wszystkiego dobrego i pysznego w święta....i koniecznie zrób paschę już po całym zamieszaniu, bo warto :) pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger