500. Wegetariańskie burgery z batatów i fasoli
Do diet wszelakich stosunek mam raczej taki z rzędu nieufnych. Raz w życiu byłam na diecie restrykcyjnej bardzo, bo to dieta kopenhaska była. Faktycznie schudłam na niej i to nieźle, ale za to po 13 dniach rzuciłam się na jedzenie jak szczerbaty na suchary. Miśko jak zaczyna coś przebąkiwać o braniu się o siebie to od razu przypominają mi się marchewki. Znaczy kiedyś mojemu mężczyźnie koleżanki z pracy poradziły, żeby chrupał marchewki. Ponoć więcej się kalorii traci przy chrupaniu niż taka marchewka posiada. Więc któregoś dnia wparował mój luby, dumny z siebie i blady, dzierżąc w dłoni reklamówkę z 2 kg marchwi. Zapowiedział, że od dziś to się już odchudza i bierze za siebie na poważnie. Obrał marchewek cały stosik, zasiadł przed kompem i odpalił ulubioną grę i....otworzył puszeczkę piwa. Bo przecież na sucho tych marchewek to żuć nie będzie, bo nie lubi.
Znaczy nie dla nas diety i cuda-wianki dietetyczne. Za to od kiedy jestem słomianą wdową zauważyłam, że więcej jem warzyw, mniej mięsa i generalnie dużo lżejsza jest to moje gotowanie. Waga też uważa, że dużo lżej jest aktualnie. I właśnie takie zgrabne burgery/kotlety z batatów i fasoli ostatnio ulepiłam, w zestawie z kaszą z jarmużem. Zdrowie aż kipi z talerza, a przy okazji człowiek nie ma przeżyć że jest na diecie.
WEGETARIAŃSKIE BURGERY Z BATATÓW I FASOLI:
-1 duży batat
-szklanka ugotowanej białej fasoli (lub taka sama ilość fasoli z puszki)
-1 średnia cebulka
-2-3 ząbki czosnku
-pęczek natki pietruszki
-4-5 łyżek sezamu
-2 łyżki ziaren słonecznika
-łyżka musztardy (jeśli lubicie ostre smaki polecam Dijon)
-2-3 łyżki serka Arla Apetina Papaja i Curry
-łyżka octu jabłkowego
-łyżka sosu sojowego
-duża szczypta wędzonej papryki i kminu rzymskiego
1. Batata obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
2. Słonecznika i sezam uprażyć na suchej patelni.
3. Do kielicha blendera wrzucić startego batata, ziarna słonecznika i sezamu i wszystkie pozostałe składniki burgerów. Zmiksować wszystko dokładanie. Zwilżonymi dłońmi formować kotlety i układać je na przygotowanej blaszce, lekko spłaszczając. Wstawić burgery do piekarnika rozgrzanego do 200st, na około 20 minut. Podawać od razu po wyjęciu ich z piekarnika.
KASZA BULGUR Z JARMUŻEM:
-szklanka ugotowanej na sypko kaszy bulgur
-2-3 garści jarmużu
-2-3 średniej wielkości pomidory
-1 cebula
-3 ząbki czosnku
-kolendra w ziarnach, siemię lniane, kmin rzymski, cynamon, suszone oregano
-olej kokosowy
Na gorącą patelnię wsypać łyżeczkę ziaren kolendry. Gdy zaczną intensywnie pachnieć dodać olej kokosowy. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Dodać do niej posiekany czosnek, a następnie pokrojony na (w miarę) drobno jarmuż. Po kilku chwilach dodać posiekane pomidory. Dodać wszystkie przyprawy do smaku i smażyć przez 5-10 minut. Dodać kaszę, wymieszać wszystko i gotowe.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz