493. Tort kawowy z czekoladą i wafelkami
Kawę uwielbiam miłością niezmierzoną. Co prawda od dłuższego czasu mam swój ulubiony sposób parzenia kawy i żadna inna mi nie smakuje. O poranku i do jakiś pysznych słodkości uznaję tylko świeżo zmieloną kawę, zaparzoną w kawiarce, z dodatkiem spienionego mleka i cynamonu. Jest najlepsza na świecie. Mimo to posiadam w domu jeszcze cały arsenał kaw innych, mielona (dla Miśka rano jak się silnie spieszy i nie zależy mu na smaku tylko na efekcie), rozpuszczalna karmelowa (do kawy frappe), rozpuszczalna zwykła (do ciast i deserów). Dojrzałam też do posiadania kawy zbożowej dla ciężarnych i karmiących matek polek, które wpadają do mnie na ploty.
Kawa jaka by nie była nie może się obejść bez czegoś słodkiego. Trzeba jeść dobre rzeczy. Trzeba pilnować żeby poziom cukru za bardzo nie spadł, o poziomie endorfin nie wspominając. Torcik zrobiłam w wersji niewielkiej, żebym się nie musiała martwić zbytnio że tyłek za bardzo urośnie.
Do kuchni moi drodzy, tort się sam nie zrobi. Kupcie wafelki, kupcie kawę i czekoladę i szybko kręćcie krem i zachwyćcie rodzinę.
TORT KAWOWY Z CZEKOLADĄ I WAFELKAMI:
(proporcje przewidziane na niewielki torcik o średnicy ok. 18cm)
BISZKOPT CZEKOLADOWY:
-4 jajka
-4 łyżki cukru trzcinowego
-4 czubate łyżki mąki pszennej
-1 czubata łyża kakao
KREM KAWOWY:
-100g gorzkiej czekolady
-serek śmietankowy 300g
-pół kostki miękkiego masła
-3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
DEKORACJA:
-100g gorzkiej lub mlecznej czekolady
-łyżka oleju kokosowego
-ciastka kawowe z czekoladą (przepis na nie znajdziecie tutaj)
-garść prażonych ziaren kawy w czekoladzie
-kilka wafelków czekoladowy np. Lusette
-dodatkowo mocne espresso do nasączenia
1. Zacząć przygotowania od zrobienia kremu kawowego. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. W międzyczasie utrzeć masło z serkiem śmietankowym i kawą na gładką masę. Dodać rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszać. Wstawić całość do lodówki na co najmniej godzinę, żeby krem zgęstniał.
2. Upiec biszkopt. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodać cukier, a następnie żółtka. Na koniec, wciąż mieszając, dodać przesianą mąkę i kakao. Tak przygotowaną masę przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170st, na około 15 minut. Po upieczeniu zostawić jeszcze biszkopt w piekarniku do ostygnięcia.
3. Ostygnięty biszkopt przekroić na 3 plastry. Każdy z nich dokładnie nasączyć espresso i posmarować kremem kawowym. Posmarować również grubą warstwą wierzch i boki tortu. Wygładzić całość i wstawić na chwilę do lodówki.
4. W czasie chłodzenia się tortu przygotować dekorację. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju kokosowego. Wymieszać je dokładnie i oblać wierzch tortu. Wygładzić nożem i ułożyć na wierzchu ciastka, wafelki, oraz ziarna kawy. Gdy tylko czekolada nieco stężeje tort już jest gotowy.
Kawowe słodkości wielbię miłością niezmierzoną, Twój torcik mnie oczarował! :)
OdpowiedzUsuńto zapraszam do kuchni, jest prosty w zrobieniu a przy okazji efektowny i bardzo pyszny :)
Usuńa swoją drogą ja bym mogła spożywać kawę prawie cały czas i jako pyszne latte i jako słodkości :)
Uwielbiam połączenie kawy i czekolady. Muszę przyznać, że bardzo efektowny ten Twój tort, może spróbuję zrobić go na imieniny męża? Na co dzień piekę dużo prostsze ale bardzo smaczne rzeczy. Ostatnio zakochałam się w przepisie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/ i zakochałam się. Są proste, pyszne, smakują moim dzieciom i gościom.
OdpowiedzUsuńoj tak, warto rozpieszczać rodzinę czymś dobrym. Zdecydowanie lepiej gdy jest to domowy tort, ciasto lub deser. I fajnie mieć sprawdzone i przetestowane przepisy.
Usuń