492. Domowa granola kokosowa z czekoladą
Gdzieś kiedyś wyczytałam, że atmosfera w domu zależy w dużej części od zapachu, który się w nim roztacza. Przyznaję, czasem jest to atmosfera, świeżo zmienianej pieluchy, której zawartość jeszcze nie wywietrzała. Czasem jest to świeżo zmielona kawa, ale tylko czasem bo Miśko potrafi zmielić cały młynek na zapas i jest to zapas na 5 dni.
Ostatnio udało mi się wyprodukować inny czarowny zapach. Granola kokosowa podczas pieczenia uwalnia taki zapach, że aż nie można się doczekać wyjęcia jej z piekarnika. Po ostudzeniu dodałam do niej jeszcze drobno posiekaną gorzką czekoladę. Trzeba dodać tylko do jogurtu, ewentualnie jeszcze jakieś owoce i zacne, zdrowe śniadanie gotowe. A do tego gdy zrobiłam je wieczorem przed zaśnięciem, to rano obudził mnie cudowny zapach...a nie lekki fetorek przypominający, że po całej nocy w pielucha nadaje się do ekspresowej zmiany.
Zatem pieczcie moi mili granolę, bo same zalety ma.
*z ciekawostek zapachowych moim rodzicom ostatnio wybuchła puszka z kocim jedzeniem-to dopiero był zapach nie do zamaskowania.
DOMOWA GRANOLA KOKOSOWA Z CZEKOLADĄ:
-1,5 szklanki płatków owsianych
-1,5 szklanki wiórków kokosowych
-2 łyżki sezamu
-100g gorzkiej czekolady
-łyżka płynnego miodu
-2 łyżki oleju kokosowego
Na małym ogniu rozpuścić olej kokosowy. W misce wymieszać ze sobą płatki owsiane, wiórki kokosowe i sezam. Dodać do nich rozpuszczony olej i miód i całość dokładnie wymieszać. Wyłożyć taką mieszankę na blaszkę (taką dużą na cały piekarnik) do pieczenia, rozłożyć ją równomiernie cienką warstwą po całej powierzchni. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st, na 10-15 minut, aż się zarumieni. Od czasu do czasu trzeba przemieszać całość. Gdy ostygnie dodać posiekaną na drobno czekoladę i już gotowe.
Zamknięta w szczelnym pojemniku może spokojnie poleżeć przez 2-3 tygodnie.
SMACZNEGO!
Domowa granola najlepsza 😊 też często robie 😊
OdpowiedzUsuńPolecam zatem moją wersję kokosową z czekoladą :)
Usuńpozdrawiam serdecznie :)