478. Budyń jaglany z truskawkami
1/09/2017
bez glutenu
,
deser
,
kasza
,
Na słodko
,
na śniadanie
,
truskawki
Termometr za oknem w ten weekend pokazywał milion stopni na minusie. Nos z całą zawartością zamarzał z prędkością światła, a na tyłek wciągnęłam ciepłe gaciory od przyszłej-ewentualnej teściowej. Jednym słowem zima przyszła. Razem z zimą przyszło do nas przeziębienie Lucy, które już niestety nie przywołuje u mnie żadnych wesołych skojarzeń. Biedne takie i wymizerowane moje dziecko było, bez energii, głównie się przytulała i wymagała wytarcia nosa. Zrobiłam jej więc pyszną kolację dla zdrowotności, która z powodu ilości wytworzonego smakołyku przerodziła się w śniadanie. W ramach tego zdrowia Lucy dostała ode mnie budyń truskawkowy z kaszy jaglanej, słodzony miodem. O ile zazwyczaj podchodzę do kaszy jaglanej jak pies do jeża, o tyle tym razem wyszło naprawdę smacznie. Kolejny pomysł jak wykorzystać tą, nie bardzo przeze mnie lubianą kaszę. Miksery w dłoń zatem.
TRUSKAWKOWY BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ
(proporcje przewidziane na 2-3 porcje)
-0,5 szklanki nieugotowanej kaszy
-szklanka mleka
-2 garści truskawek (mrożone się zdecydowanie też nadają)
-1-2 łyżki miodu (zależnie jak słodki budyń chcemy mieć)
-duża szczypta cynamonu
-szczypta soli
-ewentualnie trochę jogurtu naturalnego
1. Kaszę wypłukać pod zimną wodą kilkukrotnie. Wsypać ją do garnka, dolać mleko i postawić na małym ogniu, dodać odrobinę soli i cynamon. Gotować przez kilka minut, aż kasza wchłonie całe mleko.
2. Odłożyć kilka truskawek do dekoracji. Resztę wrzucić do kaszy razem z miodem i całość dokładnie miksować przez kilka minut na gładki budyń. Gotowy budyń jaglany przełożyć do miseczek/słoiczków, udekorować kleksami z jogurtu naturalnego i cząstek truskawek.
*budyń jaglany jest smaczny zarówno na ciepło jak i na zimno, więc możemy go przygotować wcześniej
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz