476. Wytrawne gofry z pastą kanapkową na śniadanie lub przekąskę
Czasem przychodzi taki moment gdy święto goni święto i nie ma kiedy iść do sklepu, a wszelkie jadalne rzeczy w domu wciągnął w siebie jak odkurzacz konkubent. Do sklepu wyjść się nie chce, bo akurat zima o sobie przypomniała i zaczął sypać śnieg. No jednym słowem całe życie pod górkę, a tu trzeba jakieś śniadanie dla siebie i jeszcze dziecięcia zorganizować. Jednym słowem kryzysowe śniadanie to u nas gofry. Jajka praktycznie zawsze są, mleko i mąka też, wystarczy ukręcić wszystko razem i upiec w gofrownicy. Przez święta mam lekki przesyt słodkościami, dlatego tym razem upiekłam gofry wytrawne. W ramach dodatków usiekłam pastę jajeczną. Ale świetnie też się sprawdzają w towarzystwie np. wędzonego łososia z koperkiem i serkiem śmietankowym, albo z jajkiem sadzonym, albo z roztopionym żółtym serem i ogórkiem kiszonym. Rukola z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami też świetnie smakuje na takich gofrach. Za trzepaczki więc chwyćcie moi mili i do gofrownicy.
WYTRAWNE GOFRY:
(proporcje na 6 gofrów)
-1 jajko
-1 szklanka mąki pszennej
-1 szklanka mleka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżka masła lub innego tłuszczu (ja używałam olej kokosowy)
-1 łyżeczka siemienia lnianego i 1 suszonego oregano
-duża szczypta soli, pieprzu i kminu rzymskiego
1. Oddzielić białko od żółtka i ubić je na sztywną pianę.
2. Żółtko zmiksować z mąką, tłuszczem i przyprawami. Delikatnie wmieszać do tej mieszanki ubite białka.
3. Na rozgrzanej gofrownicy wylewać porcje ciasta na gofry i piec aż się zarumienią. Podawać od razu i nakładać ulubione dodatki. Polecam np. pastę jajeczną (przepis znajdziecie tutaj).
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz