×

439. Mus czekoladowy z malinami

Każdy z nas ma jakieś popisowe danie na wypadek randki, wizyty papieża czy też dysponowania nadmierną ilością wolnego czasu u rodziny która zapowiada najazd. A jak już ma być teściowa (albo przyszła teściowa) w odwiedzinach to już w ogóle trzeba się czymś pysznym popisać. Ale nie za bardzo, żeby jej nie przyćmić i nie podpaść za bardzo. 
Mam jedno ciasto, które zostało już przetestowane na teściowych kilku. W sensie nie zawsze teściowa była moja, ale dzięki temu wiemy że sprawdza się w każdej sytuacji. Jest pyszne, o dziwo bardzo proste w wykonaniu i do tego zachwyca każdego. Dlatego, że chyba każdy lubi połączenie czekolady z owocami. 
Moi kochani, gdy teściowa zapowiada wizytę na szczycie, marsz do kuchni miksować wszystko na mus czekoladowy z malinami. Tytuł perfekcyjnej pani domu i medal z ziemniaka będzie wasz :) 

MUS CZEKOLADOWY Z MALINAMI:
CIASTECZKOWY SPÓD:
-150g herbatników 
-2 łyżeczki kakao
-100g roztopionego masła

MUS CZEKOLADOWY:
-250g serka mascarpone
-300ml śmietanki 36%
-200g gorzkiej czekolady
-chlust rumu
-szczypta soli
-kakao
-ok. 100-200g malin

1. Herbatniki rozdrobnić na drobno w mikserze. Wymieszać je dokładnie z kakao i roztopionym masłem. Tak przygotowaną mieszanką wyłożyć spód przygotowanej blaszki (używałam tortownicy o średnicy 22cm). Ugnieść lekko herbatniki i wstawić całość do lodówki.

2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

3. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Dodawać do niej stopniowo serek mascarpone, a następnie przestudzoną czekoladę, sól i rum. 

4. Na ciasteczkowym spodzie rozłożyć równomiernie maliny. Na owoce wyłożyć przygotowany mus czekoladowy i wygładzić wierzch szpatułką. Wierzch oprószyć kakao i wstawić mus do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 

*w musie czekoladowym świetnie sprawdzą się też truskawki, jeżyny lub wiśnie

SMACZNEGO!

9 komentarzy:

  1. Chętnie bym zjadła kawałeczek.
    Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ostatni kawałeczek mi został, bo nagle chętni na słodycze się znaleźli. Polecam zrobić nawet bez wizyty teściowej :)

      Usuń
  2. Jaka średnica tortownicy? ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok. 22cm,będzie wtedy grubszy,spokojnie jakby co można ciut większej użyć.

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Natalia Marstawska25 listopada 2018 12:47

    Moim zdaniem jest to chyba najlepsze połączenie jeśli możemy czekoladę złączyć z owocami. Fajne przepisy na wykorzystanie tego połączenia są na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl i bez najmniejszego problemu każdy z nas może je zrealizować. Jeśli ktoś jest łasuchem to na pewno skorzysta z przepisów z wykorzystaniem czekolady.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger