430. Magdalenki z malinami i kremem cytrynowym
Znacie Rachel Khoo? Urocza istota ubrana zawsze w piękną sukienkę i z mocną szminką na ustach, tworzy prostsze wersje klasycznych francuskich przepisów. Pierwszy raz kiedy trafiłam na jej program w BBC tworzyła między innymi małe magdalenki z malinami. Chodziły za mną te małe ciasteczka w kształcie muszelek i chodziły i ciągle nie mogłam się zebrać, żeby je zrobić. Ostatnio tyle malin było w mojej kuchni, że żal było nie wykorzystać. Magdalenki wyszły pyszne, lekko kwaskowate dzięki lemon curd. Idealne na ploteczki przy kawie i na małą wycieczkę.
Odnośnie małych wycieczek. Lucy jest cały czas na etapie gadania w swoim własnym języku i od czasu do czasu przemawiania w języku ludzkim. O ile ogarnia, że "mama" mówi się gdy jest głodna, albo chce mnie zawołać, a "kicia" to nasza Zołza i wszystkie inne kotowate, o tyle problem jest ze słowem "tata". Chodzi i mówi "tata tata tata" na wszystko dookoła. W sobotę zwiedzaliśmy Płock. Traf chciał, że pod katedrą zbierali się właśnie goście czekający na ślub. Nowożeńcy też już stali pod drzwiami. A moje dziecko radośnie maszerowało wprost na pana młodego krzycząc wniebogłosy "Tata tata tata". Lekko skonsternowane miny weselników podpowiedziały mi, że czas na szybką ewakuację z tego miejsca.
MAGDALENKI Z MALINAMI I LEMON CURD
MAGDALENKI:
-3 jajka
-1/3 szklanki cukru
-szklanka mąki pszennej
-łyżeczka proszku do pieczenia
-skórka otarta z cytryny
-2 łyżki miodu
-pół kostki roztopionego masła
-duży chlust mleka
LEMON CURD:
-skórka i sok z 1 cytryny
-2 żółtka
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-3 łyżki cukru
-łyżka masła
-kilkanaście malin (ok. 100-150g)
-ewentualnie cukier puder do posypania
1. Ciasto na magdalenki zacząć przygotowywać od ubicia jajek z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj masło, mleko i miód i zamieszaj. Na koniec należy dodać mąkę, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny. Gdy ciasto będzie już wymieszane trzeba wstawić miskę do lodówki na co najmniej godzinę.
2. W międzyczasie trzeba przygotować lemon curd. Sok i skórkę z cytryny razem z cukrem i masłem włożyć do rondelka i postawić na małym ogniu. Dodać żółtka i mąkę i mieszając cały czas rózgą podgrzewać powoli. Gdy nieco zgęstnieje zdjąć całość z ognia i odstawić do ostygnięcia.
3. Rozgrzać piekarnik do 190st. Napełnić foremki do magdalenek do 2/3 wysokości. W każdą magdalenkę włożyć malinę lub 2, otworkiem do góry. Wstawić ciastka do piekarnika na 5 minut. Następnie wyłączyć piekarnik na minutę, a po tym czasie znowu włączyć znowu piekarnik i piec jeszcze 5 minut (magdalenki nie urosną nadmiernie i zachowają kształt muszelek).
4. Przełożyć lemon curd do rękawa cukierniczego. Po wyjęciu z piekarnika, gdy magdalenki będą jeszcze ciepłe napełnić każdą z malin w środku, odrobiną kremu cytrynowego. Posypać wszystkie ciastka cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Uwielbiam magdalenki! Muszę zrobić takie z malinami:)
OdpowiedzUsuńMi osobiście chyba bardziej smakują te z malinami niż tradycyjne, więc zdecydowanie polecam :-)
Usuń