421. Pieczone ziemniaki z lekką salsą pico de gallo
Z zamierzchłych czasów, kiedy to całą rodziną urządzaliśmy wielkie ognisko na łące, z pieczonymi ziemniakami został mi ogromny sentyment do tychże. Zwykłe ziemniaki z wody jakoś nie do końca mi pasują, zbyt pospolite jakby. Już zdecydowanie wolę je podsmażyć na patelni, albo piec w piekarnik obtoczone przyprawami.
Tym razem propozycja rodem z Meksyku. Pieczone ziemniaczki, wydrążone w łódeczki, napełnione aromatem przypraw, serem i lekką i świeżą salsą z pomidorów (pico de gallo). Takie połączenie zaskakuje nieco smakiem. Takie pieczone ziemniaki świetnie nadają się jako przekąska na letnim spotkaniu lub danie obiadowe.
PIECZONE ZIEMNIAKI Z SALSĄ PICO DE GALLO:
(proporcje na 4 osoby)
-8 średniej wielkości ziemniaków mniej-więcej podobnej wielkości
-łyżeczka papryki ostrej i słodkiej, szczypta oregano, sól, pieprz
-2 ząbki czosnku
-duży chlust oliwy
-ok. 200g sera mozzarella
SALSA PICO DE GALLO:
-2 średniej wielkości pomidory
-pół cebuli
-1 papryczka jalapeño
-sok z połówki limonki
-pęczek kolendry
1. Ziemniaki dokładnie umyć i ułożyć na głębokiej blaszce. Zalać całość wodą, posypać je obficie solą i pieprzem i jeśli jakiś fragment wystaje nad wodę polać oliwą. Całość przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st, na 1,5 godziny (jeśli ziemniaki są niewielkie zapewne trzeba je będzie krócej piec).
2. Spory chlust oliwy wymieszać dokładnie z posiekanymi ząbkami czosnku, papryką słodką i ostrą oraz oregano, solą i pieprzem. Lekko przestudzone ziemniaki przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć miąższ. Tak powstałe łódeczki z ziemniaków posmarować oliwą z przyprawami, a następnie posypać obficie starą mozzarellą. Ziemniaki znowu włożyć do piekarnika, tym razem rozgrzanego do 200st, na około 3-4 minuty.
3. Pomidora, cebulę i papryczkę jalapeño posiekać w drobną kostkę. Kolendrę również posiekać drobno. Wszystko razem wymieszać razem z sokiem z limonki, solą i pieprzem. Tak przygotowaną salsą napełnić łódeczki z ziemniaków.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz