Prosty tort z truskawkami, bitą śmietaną i czekoladą
W prostocie siła. Tym razem miało być bez tony masy cukrowej i wymyślnych ozdób. Dlatego też ten tort jest wybitnym, klasycznym połączeniem smaków, które gwarantuje sukces. Lekki biszkopt jest przełożony bitą śmietaną, truskawkami i brzoskwiniami. Wierzch oblany został rozpuszczoną czekoladą mleczną i obłożony jeszcze większą ilością truskawek, brzoskwiń i dla dodania koloru świeżymi liśćmi mięty. Aż ślinka mi ciekła gdy go robiłam. Niestety trzeba było się powstrzymać, bo tort miał uświetnić przyjęcie z okazji chrztu jednego małego gagatka.
Prosty, ale jaki efektowny. Pozdrawiam Kuchnia PauletteS :)
OdpowiedzUsuńi właśnie o to chodziło...minimum ingrediencji maksimum efektu :)
UsuńCzy tort dekorowac w dniu podania?
OdpowiedzUsuńten był dekorowany późnym wieczorem w przeddzień podania :)
Usuńpozdrawiam serdecznie
aaaa...tylko owoce były pokryte cieniutką warstewką podgrzanego dżemu morelowego albo brzoskwiniowego, żeby nie wysychały. Natomiast liście tej odmiany mięty są odporne na wysychanie i wytrzymują po zerwaniu nawet 2-3 dni w dobrej kondycji
UsuńCzy tylko ja nie widzę przepisu :(?
OdpowiedzUsuńnie widzisz przepisu, bo go tutaj nie ma...zdjęcia tortu były dodane do galerii moich tortów robionych na wszelakie okazje. A przepis jest banalnie prosty-biszkopt, nasącz, bita śmietana i truskawki.
UsuńCudowny tort ! Taka prostota do mnie przemawia :)
OdpowiedzUsuńZazwyczaj to co najprostsze jest najpyszniejsze :)
UsuńZainspirowała mnie ta czekolada, ślicznie to wygląda :) Tylko czy ta roztopiona czekolada nie rozpuści bitej śmietany, którą jest obłożony tort?
OdpowiedzUsuń