×

412. Lemoniada z pokrzyw

 Wodę i kawę piję namiętnie w ilościach hurtowych. Jedno jest zdrowe, drugie może trochę mniej, ale bez kawy byłoby mi bardzo źle w życiu. Za słodkimi, gazowanymi napojami jakoś wybitnie nie przepadam. Chociaż czasem coś podpiję Miśkowi gdy ten sobie przyniesie butelkę colki albo innego ulepka słodkiego. Jednak ponieważ obydwoje tej wiosny poczuliśmy zew zdrowia i staramy się nieco przeobrazić (liczę że zmienię się z Fiony w wersji ogrowej w tą księżniczkową), kombinuję z napojami własnej roboty. Tak właśnie powstała lemoniada pokrzywowa. Może nie ma zbyt powalającego koloru, to jednak zielsko jest, ale nadrabia smakiem i zdrowiem w szklaneczce. Dzięki dodatkowi imbiru i cytryny ma bardzo orzeźwiający smak. W cieplejsze dni na pewno zagości na naszym stole. 

LEMONIADA Z POKRZYW:
-pęczek młodych pokrzyw
-kawałek ok. 1-2 cm świeżego imbiru
-cytryna
-ewentualnie łyżka miodu
-2 szklanki wrzątku
-woda gazowana

Pokrzywy dokładnie umyć i jeśli są długie porwać na mniejsze kawałki. Zalać je wrzątkiem, dodać imbir i ewentualnie miód jeśli lubimy słodsze napoje. Odstawić całość, aż przestygnie. 
Przestudzony napar przelać przez sitko, jeśli ktoś nie chce pływających liści. Do naparu dodać pokrojoną w plasterki cytrynę i dopełnić 3-4 szklankami wody gazowanej. 

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Bardzo zachęcająca, wprawdzie moja pierwsza sałatka z pokrzywy mnie nie zachwyciła, ale może z lemoniadą będzie lepiej :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no cóż...nie da się ukryć, że pokrzywy smakują po prostu zielskiem z lasu :) ale z dodatkiem czegoś intensywnego w smaku jak imbir wychodzi całkiem smacznie i zdrowo :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger