×

399. Tarta kawowa

 Wiosna się chyba zbliża, bo rozkręcił mi się sezon spotkań towarzyskich. Babskie ploty nie ustają. Bociany szaleją i przynoszą wieści o kolejnych bobasach, które mają się urodzić. Narzekania na tych durnych chłopów co nic nie rozumieją i rzucają wszędzie brudne skarpetki aż furkoczą. Jedna flaszka druga flaszka i też trzecia kurde bele leci...ewentualnie jeśli to wcześniejsza pora dnia, to kawy lecą. A do tych kaw różne słodkości i pyszności, takie jak np. ta tarta kawowa. Idealne kruche ciasto i aromatyczny krem kawowy oprószony wiórkami z czekolady podkreślają wagę przekazywanych sobie informacji. I tylko Miśkosław coś burczy pod nosem, a to że mu się kobieta ubzdryngoliła, a to że musi kolejną śmierdzi-bombę u bobasa ogarnąć i nie może w GTA pograć przez te moje ploteczki. No cóż...lajf is brutal Misiu.

TARTA KAWOWA:
CIASTO:
-1 szklanka maki
-1/4 szklanki cukru
-2 czubate łyżeczki kakao
-szczypta soli
-1 żółtko
-100g zimnego masła
-łyżeczka jogurtu greckiego

KREM KAWOWY:
-250g sera macarpone
-ok. 100ml jogurtu greckiego
-3 łyżki cukru pudru
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 jajka
-3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody)
-duży chlust whisky

-czekolada do dekoracji


1.Zagnieść w miarę szybko ciasto ze wszystkich podanych składników-nie powinno się kleić do rąk. Zawinąć je w kawałek folii spożywczej i wsadzić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć i rozwałkować na grubość około 5 mm, a następnie przełożyć do formy do tarty o średnicy około 26cm. Nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć pergaminem i wysypać suchym grochem lub fasolą (żeby nie urosło). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180st, przez około 15 minut.

2. Wymieszać ze sobą dokładnie wszystkie składniki kremu. Będzie dosyć rzadki. Na podpieczony i lekko ostudzony spód wylać przygotowany krem i ostrożnie włożyć tak przygotowaną tartę do piekarnika. Piec w temperaturze 175st, przez około 25-35 minut, aż krem się zetnie. Upieczoną tartę zostawić do ostygnięcia w piekarniku. 

3. Ostudzoną tartę kawową można udekorować rozpuszczoną lub posiekaną czekoladą. 

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger